Prantslased protestivad tarmukalt pensioniea tõusu vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Katri Karing / Corbis / Scanpix

Prantsuse ametiühingud avaldavad täna jõuliselt meelt president Nicolas Sarkozy plaani vastu tõsta pensioniiga 60 aastalt 62 peale.

Streigid ja protestimiitingud langevad ajaliselt kokku jooksvalt finantseeritava pensionisüsteemi reformi eelnõu esimese lugemisega Prantsusmaa Rahvuskogus.

Ametiühingujuhid usuvad, et käimasolevad protestiaktsioonid kujunevad riigi lähiajaloo suurimateks ning ähvardavad vajadusel oma meetmeid eelolevatel nädalatel veelgi karmistada.

«Kui meid kuulda ei võeta, laseme me käiku kogu oma arsenali,» ütles karmi käega CGT ühingu juht Bernard Thibault raadiojaamale Europe 1.

Streigi tõttu on suletud paljud Prantsusmaa koolid ning vanemad olid sunnitud koju jääma, et nende järele vaadata. Tugevasti on häiritud ka ühistransport, eriti rongiliiklus.

Pariisi Orly ja Roissy-Charles de Gaulle lennujaamades on ära jäänud neljandik lendudest, kõige enam kannatasid kohalikud lennud ja lühemad välislennud.

Tõenäoliselt pannakse lähipäevil aga proovile ka ametiühingute endi tugevus, kuna Sarkozy on kindlalt otsustanud reformi läbi suruda, tõestamaks Prantsusmaa tahet finantsdistsipliin reaalselt kehtima panna.

Reformidega tahetakse ühtlasi kärpida puudujääke kohustuslikus riiklikus pensionisüsteemis, mis prognooside kohaselt kasvavad 2018. aastaks 42,3 miljardi euroni aastas.

Prantsusmaa pensioniiga on hetkel Euroopa madalaim.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles