Naftakauplejatel on kuldajad

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftamahutid kaljumägedes USAs.
Naftamahutid kaljumägedes USAs. Foto: SCANPIX

Pärast mitut aastat kestnud stabiilseid naftahindu, kasumite ning marginaalide kahanemist, on naftakauplejate jaoks saabunud parimad ajad alates 2008. aasta finantskriisist.

«2015. aasta tuleb väga huvitav,» ütles Financial Timesile konsultatsioonifirma Oliver Wyman partner Roland Rechsteiner. «Turul on suur volatiilsus ja suur ebakindlus. Turul on ka madalad nafta hinnad, väikesed finantskulud  ja kontango,» lisas ta. Kontango on naftaturgudel kasutatav žargoon, mis kirjeldab olukorda, kus tulevikutehingute hind on hetkehinnast kõrgem. Tänu kontangole teenisid naftakauplejad 2008.- 2009. aastal rekordkasumeid.

Kui kontango on piisavalt sügav, võidakse kauplemisega saada üsna häid kasumeid. Näiteks saab naftakaupleja osta praegu barreli naftat 61 dollari eest ning müüa seda detsembris 67 dollari eest.

Teiseks naftakauplejatele suurt tulu toovaks nähtuseks on volatiilsuse (hindade kõikumise) suurenemine. Need ettevõtted, kes kauplevad suurte mahtudega turul, kus marginaalid on imeõhukesed, võivad teenida samuti suuri kasumeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles