Kaitsevägi maksab ametikorteritele peale

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korterivõtmed. Foto on illustreeriv.
Korterivõtmed. Foto on illustreeriv. Foto: Toomas Huik

Riigikontrolli hinnangul ei taga kehtiv üüritasu riigivara majanduslikku säilimist kaitseväes, kuna hinnanguliselt ületasid eelmisel aastal elamufondi kulud tulusid 1,25 miljonit krooni.


Aasta algusest kehtiv riigivara seadus lubab tööandja eluruumi harilikust väärtusest madalama tasu eest kasutada anda, kui saadav tasu tagab riigivara majandusliku säilimise. Sama üldpõhimõte kehtis ka eelmisel aastal riigivara valitseja kohustusena majandada riigivara heaperemehelikult ning hoolitseda igati selle säilimise ja väärtuse võimaliku kasvu eest.

Kõige rohkem on ametikortereid kasutada antud kaitseväes. Kaitseväes on tööandja eluruumidena kasutusel kokku 961 elamispinda üle Eesti, millest üle 2/3 moodustavad korterid. Üüritavate eluruumide hind on alates 2003. aastast viis krooni ruutmeetri kohta Tallinnas ja Tartus ning kolm krooni ruutmeetri kohta teistes Eesti paikkondades.

Riigikontrolli arvates ei taga kehtiv üüritasu riigivara majanduslikku säilimist kaitseväes, kuna hinnanguliselt ületasid 2009. aastal elamufondi kulud tulusid 1,25 miljonit krooni.

Riigivara majanduslikku säilimist mittetagavate hindadega üürilepinguid tuvastati ka siseministeeriumi valitsemisalas ja riigikogu kantseleis. Auditi ajal kinnitas siseministeerium oma kavatsust anda korterid üle Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsile 2010. aasta jooksul ning sama kaalub 2011. aastal ka riigikogu kantselei.

Eluruumide üürileandmine soodustingimustel ei olnud auditeeritud juhtudel erisoodustusena maksustatud kaitseministeeriumis ja siseministeeriumis, kuid riigikontroll on seisukohal, et tegemist on erisoodustusega. Tulumaksuseaduse järgi on erisoodustus igasugune kaup, teenus, loonustasu (mitterahaline tasu – toim) või rahaliselt hinnatav soodustus, mida antakse avalikule teenistujale või töölepingu alusel töötavale isikule seoses töö- või teenistussuhtega.

Riigikontroll on kõigil tuvastatud juhtudel soovitanud hinnata iga üksiku sõlmitud lepingu põhjendatust, viia korterite üürihinnad vastavusse riigivara seaduse nõuetega ning maksustada eluruumide kasutamine soodustingimustel erisoodustusena. Vastuses auditiaruandele on kaitseminister nõustunud riigikontrolli soovitustega osaliselt. Kaitseministeerium analüüsib täiendavalt kaitseväe eluruumide kasutamisega seonduvat ja vajaduse korral võetakse kasutusele meetmed olukorra seadusega vastavusse viimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles