Riigikontroll: keskkonnaministeerium pole teinud piisavalt järelevalvet

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Vaatamata riigikontrolli korduvatele soovitustele ei ole keskkonnaministeerium teinud piisavalt järelevalvet, et veenduda bioloogilise vara väärtuse teatises olevate andmete õigsuses.


Riigikontrolli aruandest riigi eelmise majandusaasta koondaruande kohta selgub, et sarnaselt varasemaga esineb keskkonnaministeeriumil probleeme bioloogilise vara inventeerimisel ja bioloogilise teatise õigsuse üle järelevalve tegemisel

Riigi raamatupidamise üldeeskirja kohaselt on riigimetsa arvelevõtmise kohustus keskkonnaministeeriumil. Ministeerium võtab riigimetsa bioloogilise varana arvele Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) koostatava metsa kui bioloogilise vara väärtuse teatise alusel ning ministeerium on kohustatud veenduma, et teatises sisalduvad andmed on õiged. Riigimets moodustab 80 protsenti keskkonnaministeeriumi bilansis kajastatud põhivarast.

Riigikontroll leidis, et riigimetsa inventeerimise korraldus ei pruugi tagada bioloogilise vara õiget kajastamist. Metsaseaduse järgi ei tohi takseerimisandmed olla vanemad kui kümme aastat. See tähendab, et kümne aasta jooksul tuleb takseerida kogu riigimets. Igal aastal takseerib RMK vaid osa metsast. Seaduses sätestatud ülesande täitmiseks on RMK-l kavas igal aastal inventeerida vähemalt 100 000 hektarit metsa, kuid see ei ole piisav, sest varasematel aastatel on inventeeritud oluliselt vähem.

Riigikontroll tegi keskkonnaministeeriumi auditiaruandes soovituse veenduda bioloogilise vara väärtuse teatises olevate andmete õigsuses ja tagada metsaseaduse täitmine RMKs.

Keskkonnaminister ei nõustunud riigikontrolli arvamusega, et ministeerium pole teinud piisavalt järelevalvet bioloogilise vara väärtuse teatises olevate andmete õigsuse üle, samuti leidis minister, et metsaseaduse nõudeid on täidetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles