Kreeka kriis pani Portugali porisema

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugali peaminister Pedro Passos Coelho.
Portugali peaminister Pedro Passos Coelho. Foto: SCANPIX

Euroopas pole liidrit, kes oleks Kreeka uue valitsuse poliitika peale pahasem, kui Portugali peaminister.

Pedro Passos Colheo on liigitanud Syriza palve abilaenude tingimused ümber kirjutada «muinasjutuks» ning on rangelt vastu leebusele Ateena suhtes.

Kodumaiste kriitikute hinnangul takistab aga Passos Coelho «uue diili» tegemist Euroopas, mis võiks tuua kergendust kasinusest ning võlamägede madaldamist mitte üksnes Kreekale, vaid ka Portugalile, Hispaaniale ja Iirimaale, kirjutab Financial Times.

Oma avalikus kirjas läinud nädalal pani parteiülene grupp poliitikuid, analüütikuid ja teadlasi peaministrile ette pehmendada jäika positsiooni ning mitte toetada Kreeka «karistamist».

Allakirjutanute arvates peaks Passos Coelho võitlema «solidaarsuse ja sulandumise» ning mitte «liikmesriikide alandamise» nimel.

Portugali paremtsentristlik valitsus on läinud võlamurede murdmisel kasinusmeetmete ja valusate struktuursete muutuste teed, võitmaks tagasi finantsturgude usaldust.

Pärast 78 miljardi eurose abipaketi lõppu läinud aasta mais on Portugal edukalt rahvusvahelistel võlaturgudel tagasi ning andis eelmisel nädalal teada, et maksab ennetähtaegselt tagasi 14 miljardit eurot Rahvusvaheliselt Valuutafondilt (IMF) võetud laenuraha.

Möödunud aastal kasvas Portugali majandus 0,9 protsenti – esimene kasvunumber alates aastast 2010.

Passos Coelho on hiljuti öelnud, et «kui reeglitest kinni ei peeta, siis ei ole [varsti] ei eurot ega Euroopa Liitu».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles