Euroopa firmaostude maht kasvas mullu 39 protsenti

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta suurima firmaostu osalised, Actavise tegevjuht Brenton Saunders (vasakul) ja Allergani tegevjuht David Pyott New Yorgi börsil.
Aasta suurima firmaostu osalised, Actavise tegevjuht Brenton Saunders (vasakul) ja Allergani tegevjuht David Pyott New Yorgi börsil. Foto: Richard Drew / AP

Euroopa firmaostude maht kasvas mullu arvuliselt kaheksa protsenti 6286 tehinguni ja mahuliselt 39 protsenti 671,5 miljardi euroni, teatas ettevõtete ülevõtmistele ja liitmistele spetsialiseerunud agentuur Mergermarket.

Kolm kõige suuremahulisemat ülevõtupakkumist tuli mullu biotehnoloogia- ja farmaatsiasektorist. Mahuliselt suurima tehingu sõlmis Dublinis peakorterit omav Actavis, ostes Botoxi tootjana tuntud USA firma Allergani 50,5 miljardi euro eest. USA AbbVie pakkus 40,3 miljardit eurot Jersey saarel registreeritud Shire eest ning Medtronic ostis 33,9 miljardiga Covidieni. Märkimisväärne on, et lisaks Actavisele on peakorter Iirimaa pealinnas Dublinis ka Shire'l, Medtronicul ja Covidienil.

Firmaostud biotehnoloogia- ja farmaatsiasektoris õilmitseidki mullu enim: tehingute arv kasvas Mergermarketi teatel 17 protsenti 431 ostuni ja maht suurenes varasema aastaga võrreldes üle kahe korra.

Teine toimekas sektor firmade ülevõtmiste osas oli mullu tehnoloogia-, meedia- ja telekomisektor. Tehingute arv kasvas 10 protsenti 938 ostuni ja kogumaht 18 protsenti 120,4 miljardi euroni.

ka alanud aastal ootab mergermarket suurt tehingute arvu tehnoloogia-, meedia- ja telekomisektoris, aga ka tööstussektoris, keemiaettevõtete ning energeetikaettevõtete seas. Samal ajal hindavad agentuuri analüütikud, et tänavu on ühinemiste ja ülevõtmiste turg märksa turbulentsem, oma lõivu nõuab eurotsooni raske majanduslik olukord. Siiski annavad rekordmadalad intressimäärad koos ettevõtetesse akumuleeritud kasumitega lootust, et 2015 ei jää firmaostude poolest 2014 aastale alla, märgib Mergermarket.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles