KredEx hakkab pakkuma kapitalilaenu

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kredex.
Kredex. Foto: Peeter Langovits

Riigilie kuuluv finantsasutus KredEx hakkab pakkuma ettevõtjatele kapitalilaenu, ehk nn mezzanine -tüüpi finantseerimist.

Laen on suunatud ärimudeli toimimist tõestanud kasvuettevõtetele, kes kavandavad investeeringuid arengusse ning tegevusmahtude kasvu, teatas Kredex.

«Kapitalilaen aitab ettevõtet, kes soovib rahastada enda tegevust laenuga, kuid pangalaenu saamiseks on omafinantseeringu tase liialt madal või puuduvad piisavad tagatised. Sarnaselt omanikule annab KredEx ettevõtja kasutusse kapitali, mis tulenevalt allutatusest suurendab teiste finantseerijate silmis omafinantseeringu mahtu. See omakorda võimaldab kaasata täiendavat finantseerimist näiteks pangalaenuna,» ütles KredExi juhataja Andrus Treier.

Kapitalilaenu üldsumma on kuni kaks miljonit eurot, kuid mitte rohkem kui ettevõtte omakapitali suurus laenu väljastamise ajal. Kapitalilaenu intress on üldjuhul vahemikus 8-15 protsenti, lõplik intress sõltub Kredexi teatel ettevõtja ja projekti riskitasemest ning tagatistest. Võrreldes seni KredExi poolt pakutud allutatud laenuga on kapitalilaenu maksimaalne piirsumma suurem ning intress madalam.

«Kui erainvestorid rahastavad allutatud laenuga kasvuettevõtteid alates kahest miljonist eurost, siis riigi eesmärk on aidata kaasa väiksemate ettevõtete arengule, kus kapitalivajadus jääb alla kahe miljoni euro. KredEx ei sekku otseselt kapitalilaenu võtnud ettevõtte juhtimisse, küll aga seatakse teatud kooskõlastusnõuded ning eeldatakse kohta nõukogus,» lisas Treier.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles