Eurovolinik: pääsu pole kellelgi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michel Barnier
Michel Barnier Foto: SCANPIX

Euroopa siseturu volinik hoiatas, et «kellelgi ei ole pääsu karmi tsentraliseeritud finantsjärelevalve eest», paludes sama hingetõmbega finantstööstuse esindajatel rahu säilitada.

Michel Barnier’ märkused olid eriliselt suunatud Londoni City pihta, kuna Suurbritannias on väljendatud muret ja rahutust volituste keskvõimule üleandmise pärast näiteks sellistes valdkondades nagu börsiväliselt ringlevad derivatiivid, võlakirjaturud ja riskifondide reguleerimine.

Läinud reedel jõudsid Euroopa parlamentäärid ja dipomaadid põhimõttelisele kokkuleppele, kuidas regioonis panku ja finantsturgusid reguleerima hakata. Ilmselt kiidavad raamistiku homme heaks ka Euroopa Liidu rahandusministrid.

Välja on käidud kolme ELi tasemel valvekoera paikapanek: üks panganduse, teine kindlustuse ja kolmas väärtpaberiturgude üle. Need kolm koostavad ühised reeglid ja standardid, kuid ei hakka ise otseselt firmasid kontrollima.

Mõned finantstööstuse esindajad – eriti Londoni Citys – on mures, et Brüssel saab uute valvekoerte abil üha suurema haarde selliste vastuoluliste tegevuste üle nagu derivatiivid ja katteta müük.

Barnier ütles Financial Timesile, et «läbipaistmatu derivatiivitööstuse tarvis koostatavad regulatsioonid tulevad intelligentsed ja mitte diskrimineerivad».

Mustandite ja kavandite kujul ringlevad börsiväliste derivatiivide reeglid juba Brüsselit mööda ringi, eesmärgiks olevat toodete läbipaistvus, kontrollitavus ja standardiseerimine.

Ühtlasi kehtestatakse finantsasutustele karmim kord derivatiivide registreerimiseks. Ametlikult käib komisjon ettepanekud ilmselt välja 15. septembril.

Barnier kinnitas, et karmi finantsjärelevalve kehtestamine ei kahanda Euroopa konkurentsivõimet: «Ameeriklased teevad samal ajal sama asja, mida meie siin kavandame.»

«Hetkel jääb meil järelevalvest vajaka. Inimestel tuleb uue olukorraga kohaneda,» ütles Barnier Itaalias Ambrosetti foorumil antud intervjuus.

Barnier ütles, et City on Euroopa jõukeskus, kuid lisas, et «just seetõttu on nii Euroopa kui City huvides olla järelevalve vallas eeskujuks.»

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles