Maksumaksjate liit sekkub tiitlite jagamisega jõuliselt valimistesse

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Liis Treimann

Eesti Maksumaksjate Liit (EML) kuulutas täna välja 2014. aasta maksumaksja sõbra ja vaenlase tiitli saajad – mõlemad tiitlid anti erakondadele.

Maksumaksja vaenlase tiitli saab teist aastat järjest endine rahandusminister Jürgen Ligi koos Reformierakonnaga ning sõbra tiitli Vabaerakond. Kuid liidu saadetud põhjendused on äärmiselt poliitilised ja pooli valivad.

EMLi pressiteates seisis, et Jürgen Ligi juhtimisel valmistati 2013. aasta sügisel ette ja võeti 2014. aastal vastu mitmed ettevõtluskeskkonda halvendavad ja halduskoormust suurendavad seadusemuudatused, eelkõige käibedeklaratsiooni lisa (nn 1000-euroste arvete deklareerimine) ja sõiduautoga seotud sisendkäibemaksu piirang, maksutagastuste tähtaja pikendamine, isikliku sõiduauto hüvitise reeglite muutmine, kütteõli jääkide tagasiulatuv lisamaksustamine jne.

EML leiab, et mainitud seadusemuudatused lähtuvad küll õigetest kavatsustest, kuid nende muudatuste sisu ja vorm, samuti ettevalmistamise, vastuvõtmise ja rakendamise viis on täiesti vastuvõetamatu. «Maksupettustega võitlemise sildi all luuakse täiendavat bürokraatiat ning mõnitatakse ausaid ettevõtjaid. Maksumaksjad on kulutanud palju raha, aega ja närve täiesti arusaamatute eesmärkide nimel. Lisaks ettevõtjate ja riigi vahele tekkinud usaldamatusele tekitavad uued seadused ka pingeid ettevõtjate omavahelistes suhetes ning töökorralduses,» kirjeldati pressiteates.

Rida olulisi seadusemuudatusi jõustus aastavahetusel lühikeste vaheaegadega, muudetud deklaratsioonivormid tehti kättesaadavaks viimasel minutil, ei olnud piisavalt koolitusi ega juhendmaterjale, uute seaduste tõlgendamisel on palju «lahtisi otsi» ja arusaamatuid kohti, seisis teates.

EML lisas maksumaksja vaenlase tiitli saajate hulka ka Reformierakonna. «Riik on Reformierakonna juhtimisel järjekindlalt halvendanud Eesti ettevõtluskeskkonda — aina rohkem soovitakse ettevõtjaid kontrollida, reguleerida, piirata, käskida, keelata, koguda andmeid jne ning seda kõike loomulikult ettevõtja enda raha eest ja halvustavate süüdistuste saatel. Kokkuvõttes on need sammud demokraatia ja isikuvabaduste piiramise suunas,» edastas EML.

Reformierakonna juhtimisel on Eesti areng jõudnud EMLi hinnangul ummikusse ja vajalikud reformid on takerdunud. «Kodanike riigist on saanud ametnike riik — riiki juhivad eluvõõrad ja hoolimatud ametnikud, vohab mõttetu bürokraatia ja asendustegevus,» leiab liit.

Maksumaksja sõbra tiitli sai Eesti Vabaerakond. EML leiab, et poliitiline süsteem ja riigivalitsemise korraldus vajavad tõsiseid muudatusi ning uute erakondade tulek parlamenti aitab sellele paremini kaasa kui vana «neliku» vahel kohtade ümberjagamine.

Uus erakond on maksumaksja sõber EMLi kirjeldusel ka otseses rahalises mõttes, sest erinevalt vanadest erakondadest ei saa valimistel esmakordselt osalev erakond sentigi toetust riigieelarvest. «Selles ebavõrdses võitluses erakondadega, kes teevad maksumaksjale tsirkust meie enda raha eest, asub EML nõrgema poolele,» leiab EML.

Vabaerakonna programmis on EMLi kirjeldusel palju nende jaoks olulisi teemasid: ettevõtluskeskkonna soodustamine, bürokraatia vähendamine, riigireform, muudatused valimissüsteemis ja Riigikogu töös, ametnike võimu vähendamine ja huvigruppide sisuline kaasamine otsustusprotsessi. «EML siiralt loodab, et Vabaerakond ületab valimiskünnise ja suudab Eesti riigivalitsemise korraldust muuta,» edastati teates.

Eesti Maksumaksjate Liit on 1995. aastal loodud mittetulundusühing, mis kaitseb maksumaksjate huve ja õigusi, taotleb optimaalset maksukoormust ning jälgib kogutud maksuraha efektiivset kasutamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles