Kas eraettevõtlusel on Kreekas tulevikku?

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suletud kauplus Ateenas.
Suletud kauplus Ateenas. Foto: SAKIS MITROLIDIS / AFP

Kreeka eraettevõtete arv on aastas 2010 alates vähenenud 20 protsendi võrra, vahendab Wall Street Journal (WSJ) Ateena kaubanduskoja andmeid ja küsib, kas eraettevõtlusel on üldse Kreekas tulevikku.

Eraettevõtete kadumine on näha ka tööturul, kus töötus on tõusnud 25 protsendini.

Nikos Vasilou, valgustusseadmeid tootva Bright Special Lighting SA omanik ja juht, rääkis ajalehele, et pärast uue valitsuse ametisseasumist on tema ettevõtte kliendid välismaal väga mures. «Nad küsivad, et mis saab ja kas nad saavad tellitud tooted kätte,» ütles ta. «Miks peaks nad ostma Kreekast, kui nad saavad minna naabermaadesse, kus on rohkem stabiilsust?»

Vasiliou sõnul toodab ta Kreekas ainult veel «sentimentaalsetel» põhjustel. 25 aastat tagasi asutatud ettevõtte käive oli 25 miljonit eurot 2008. aastal, aga 2009. aastal vaid 11 miljonit. Kõik töölised jäid tööle, kuid palku kärbiti. Mullu paistis, et ettevõte saab jälle jalad alla, käive kasvas 17,5 miljonini. Kuid nüüd on mured naasenud: firma kliendid ei taha teha enam ettemakseid, sest kardavad, et kaupa ei saa. Kui olukord ei parane, on Vasilou sunnitud oma äri piiri taha kolima.

Ka teised Kreeka ettevõtted kaebavad, näiteks seda, et piiritagused koostööpartnerid küsivad neilt nüüd täies ulatuses ettemaksu. Vähese raha ja veel napimate krediidivõimaluste juures on paljudel raskusi oma igapäevase tegevuse finantseerimisel.

«Ainus tee kriisist välja on läbi erasektori,» ütles Constantine Michalos, Ateena kaubanduskoja juht, lisades et veel enamad firmad lõpetavad lähikuudel tegevuse kui krediidivõimalused ei parane. «Praegu on väga kriitiline aeg.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles