Kreeka kavatseb esitada kolmapäeval ELile uusi ettepanekuid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexis Tsipras
Alexis Tsipras Foto: SCANPIX

Kreeka ajaleht Kathimerini kirjutab, et Kreeka kavatseb kolmapäevasel euroala riikide kohtumisel võlaprobleemi lahendamiseks esitada uue niinimetatud «sillaprogrammi.»

Valitsus soovitab riigieelarve ülejäägi eesmärgi langetada nõutud 3 protsendilt 1,49 protsendile ja vähendada riigivõlga vahetustehingutega. Samuti soovitab Kreeka valitsus leevendada humanitaarkriisi vaesematele inimestele tasuta elektri andmisega, vahendab BNS. 

Kreeka peaminister Alexis Tsipras soovitab ajutist võlalahendust, kuni valmib uus kokkulepe, mis loodetakse valmis saada juuniks.

Väidetavalt taotleb Kreeka kolmapäeval lühiajalist 10 miljardi euro suurust laenu, kirjutab Bloomberg News. Agentuur kirjutab, et Prantsusmaa rahandusminister Michel Sapin kaldub Kreeka taotlust toetama. Kuid rahandusministrite eesistuja Jeroen Dijsselbloem on öelnud, et euroriigid ei poolda Kreekale lühiajalise laenu andmist.

Kolmapäeval toimub Brüsselis euroriikide rahandusministrite erakorraline Kreeka-teemaline kohtumine.

Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis kinnitas esmaspäeval, et Kreeka ei soovi senist abiprogrammi lõhki kiskuda, aga ei kavatse seda ka orjalikult järgida. Ta lubas, et uus valitsus ei lase Kreeka majandusel kraavi minna ja ütles, et seni on Kreeka umbes 70 protsenti reformidest ellu viinud.

Minister palub luba emiteerida kaheksa miljardi euro väärtuses lühiajalisi võlakirju ja et EL maksaks Kreekale võlakirjade tootlust 1,8 miljardit eurot.

Kreeka kaitseminister Panos Kammenos on vihjanud, et kui Kreekal ei õnnestu euroriikidega kokkuleppele jõuda, siis võib ta abi küsida väljapoolt.

«Kui Saksamaa jätkab oma jäiga hoiakuga, siis võib Kreeka hakata taotlema abi USAlt, Venemaalt, Hiinalt või mõnelt muult riigilt,» selgitas ta riigi televisioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles