Taanis langesid esimest korda 60 aasta jooksul kaupade ja teenuste hinnad

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hinnalanguse jätkudes on taanlastel põhjust tähistada - sama raha eest saaksid nad rohkem osta.
Hinnalanguse jätkudes on taanlastel põhjust tähistada - sama raha eest saaksid nad rohkem osta. Foto: SCANPIX

Ülemaailmne naftahinna langus on ka Euroopa ühe kallima hinnatasemega riigile oma mõju avaldanud – esimest korda pärast 1954. aastat tabas aasta alguses ka Taanit hinnalangus.

Kaupade ja teenuste hinnad langesid jaanuaris Taanis 0,1 protsenti, samal ajal kui veel detsembris iseloomustas sealseid tarbijahindasid 0,3-protsendiline tõus, vahendab Local.

Kohalikud majandusanalüütikud näevad selles ennekõike positiivset trendi, kuivõrd see aitab kaasa inimeste ostujõu kasvule. «See väärib esiletõstmist, et praegune olukord on Taani majandusele hea,» rõhutas Nordea analüütik Jan Størup Nielsen.

«Nii kaua, kui inflatsioon on energiahindade languse tõttu madal, toetab see Taani perekondade ostujõu kasvamist,» lisas ta.

Taanlased on pidanud oma väljaminekuid ohjeldama alates 2007. aastast, kui sealsed kinnisvarahinnad hakkasid aeglaselt langema. Sellest ajast saadik on Taani olnud ka kõrgeima kodulaenu koormaga riikide nimistu eesotsas.

Hindade langus tähendab seda, et nüüd on neil kuu lõpus rohkem raha, mida kaupadele ja teenustele kulutada. Samas võib see ka tähendada, et edasise hinnalanguse ootuses pannakse suuremate asjade ostmine ootele.

Handelsbankeni majandusanalüütik Jes Asmussen aga hinnalanguse jätkumise osas optimistlik ei ole – tema arvates on see üpris ebatõenäoline.

«Vaadates praegust teenuste, palkade ja kinnisvarahindade kujunemist ning tarbijate inflatsiooniootusi Taanis, ei ole hetkel ühtegi märki sellest, nagu oleks riik tugevase deflatsioonispiraali langemas,» ütles ta kohalikule ärilehele Børsen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles