Lendurid presidendile: ärge kuulutage välja eesti keele kaotamist raadiosidest

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennujuhtimiskeskuse torn Tallinna lennujaamas
Lennujuhtimiskeskuse torn Tallinna lennujaamas Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Eesti Liinilendurite Assotsiatsioon (ELA) ei toeta eestikeelse raadioside kaotamist Eesti õhuruumis ning pöördus sestap presidendi poole palvega riigikogus 28. jaanuaril vastu võetud lennundusseaduse ja riigilõivuseaduse muutmise seadust mitte välja kuulutada.

Ingliskeelse raadioside ainukehtestamine Eestis ei tõsta lennuohutust ning põhjendused paremaks rahvusvaheliseks koostööks ei ole piisavad, et kaotada emakeelne raadioside ning piirata inglise keelt mitteoskavate pilootide õigusi, teatas ELA.

ELA teatel pigem halvendab eesti keele kaotamine raadiosidest üldist lennuohutust. ELA-le teadaolevalt ei ole toimunud Eestis ühtegi lennuintsidenti, mille põhjuseks oleks olnud eri keelte (eesti ja inglise) kasutamine raadiosides. «Pigem on võimalik anda eriolukordades kiiremat ja selgemat informatsiooni emakeeles, kui nii piloot kui ka lennujuht on eestlased.»

Samuti on eestikeelse raadioside lõpetamine esimene samm eestikeelse lennundusterminoloogia kadumise suunas, mis toob kaasa pikemas perspektiivis emakeelsete normdokumentide ja regulatsioonide kaotamise, leiab ELA.

Assotsiatsiooni teatel on aastaid üritatud harrastuspiloote julgustada reeglitekohast raadiosidet pidama ja andma infot, kus nad lendavad. «ELA-l on heameel märkida, et viimastel aastatel on oluliselt paranenud informatsiooni andmine mittekontrollitavas õhuruumis nii pilootide kui ka lennujuhtide poolt. See tõstab oluliselt lennuohutust mittekontrollitavas õhuruumis, samuti parandab võimalikku häire- ja päästeteeninduse kvaliteeti. Äramärkimist vajab ka asjaolu, et teised lennuvälja toetavad teenused (rajapuhastus, päästeteenistus jt) ei ole tõenäoliselt võimelised lähimatel aastatel üle minema inglise keelele.»

ELA on seisukohal, et lennujuhtimiskulude vähendamine ei ole piisav argument eestikeelse raadioside kaotamiseks. «Seejuures meile teadaolevalt ei ole hinnatud, kas ja kui palju aitaks eestikeelse raadioside kaotamine kaasa kulude vähenemisele,» teatas assotsiatsioon.

Samuti muretsevad liinilendurid, et eestikeelse raadioside kadumise järel kaob peatselt ka Eesti lennujuhtide võimekus selles keeles teenust pakkuda. «Sellisel juhul peab olema välja töötatud teine süsteem, mis suudab pakkuda eestikeelset info-, häire- ja päästeteenust mittekontrollitavas õhuruumis. Vastasel juhul väheneks nii pakutava teenuse kvaliteet kui ka nõrgeneks lennuohutus.»

ELA teatel on kahetsusväärne, et sellise kaaluga muudatuse tegemisel pole asjaomaste organisatsioonidega konsulteeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles