Eesti tõusis Euroopa Liidu kõige sõltumatuma energiatarbimisega maaks

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi kaevandamine.
Põlevkivi kaevandamine. Foto: Liis Treimann

Euroopa majandusruumis näitab kõige muljet avaldavamat tulemust Norra, mis toodab ligi viis korda rohkem energiat, kui ise tarbib.

Euroopa Liidu riikidest seisavad esirinnas Eesti, kes sõltub imporditavast energiast 11,9 protsendi ulatuses, Taani 12,3 protsendiga ja Rumeenia 18,6 protsendiga, teatas Eurostat.

Eesti võib uhkustada märkimisväärse enerisõltumatusega tänu põlevkivitööstusele, kus toodetakse üle 78 protsendi siin kasutatavast energiast. Eesti suurim energiatootja on riigile kuuluv Eesti Energia.

Meie lähimad naabri sõltuvad imporditavast energiast palju suuremal määral: Soome 48,7 protsenti, Läti 55,9 ja Leedu 78,3 protsenti.

Kõige enam sõltuvad imporditavast energiast ligi sajaprotsendilise tasemega Malta, Luxembourg ja Küpros.

Samas on Eesti (78,3 protsenti) suurimaid tahke kütuse tarbijaid Euroopa Liidus, jäädes alla vaid Poolale (80,5).

Samas tasub eeskuju võtta tegusa hüdroelektrijaamaga Lätist, mis kuulub 99,7 protsendiga Euroopa Liidu kolme suurima taastuvenergia tootja hulka. Küprosel ja Maltal toodetakse energiat vaid taastuvatest allikatest.

Eesti toodab taastuvatest allikatest ligi viiendiku energiast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles