Vastuoluline taastuvenergia eelnõu jäi siiski riigikogu päevakorda

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulepark Pakri poolsaarel.
Tuulepark Pakri poolsaarel. Foto: Küllike Rooväli

Riigikogu majanduskomisjon tegi täna ettepaneku võtta täiskogu päevakorrast välja palju kriitikat saanud elektrituru seaduse muutmise eelnõu, mille eesmärk oli muuta taastuenergia tootjate toetamise põhimõtteid, kuid opositsioonilise Isamaa ja Res Publica Liidu vastuseisu tõttu see ei õnnestunud.

Seega jätkab riigikogu täiskogu eelnõu teist lugemist kolmapäeval. Valitsuse algatatud eelnõu on riigikogu menetluses olnud juba alates 2012. aasta novembrist ning viimati oli see suures saalis arutlusel 2013. aasta veebruaris, mil katkestati eelnõu teine lugemine.

15. jaanuaril täiendas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium eelnõu uue ettepanekuga, lähtudes Euroopa Komisjoni positiivsest otsusest taastuva ja koostoodetud energia toetamise osas, mis sisaldas ka taastuvenergeetika arendamise koostöömehhanisme.

Ettepaneku peale laekus aga kriitika nii õigusbüroolt Sorainen, kellelt Taastuvenergeetika Koda arvamuse tellis, riigikogu kantselei õigus- ja analüüsiosakonnalt (ÕAO) kui ka konkurentsiametilt.

Konkurentsiameti hinnangul on ettepanek eelnõu muutmiseks töötatud välja keeruliselt ülesehitatuna, lisaks puudub ettepanekul muudatuste mõjuanalüüs. ÕAO hinnangul on puudu majandusministeeriumi põhjendused eelnõu sisuliste muudatuste kohta. Vandeadvokaat Allar Jõks Sorainenist märgib aga, et eelnõu muudatused on vastuolus põhiseadusega, täpsemalt põhiseaduses sõnastatud õiguspärase ootusega, ning ka riigiabi reeglitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles