Aktsiisitõus tõi jaanuaris riigikassasse rohkem tulu

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja tolliamet.
Maksu- ja tolliamet. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Jaanuaris kogus maksu- ja tolliamet 556,7 miljonit eurot makse, 1,7 protsenti rohkem kui aasta varem, peamiselt füüsilise isiku tulumaksu ja alkoholiaktsiisi laekumise kasvu tõttu.

Alkoholiaktsiisi laekumine kasvas võrreldes aasta varasemaga 41,7 protsenti. Hüppelise ning ühekordse laekumise kasvu põhjustas eelkõige kange alkoholi varu soetamine aktsiisitõusu eel, teatas rahandusministeerium.

Ministeeriumi hinnangul vastab varu suurus esimese kvartali müügikogusele, mis tähendab, et soetatud varu mõjutavad tugevalt esimese poolaasta laekumisi. «Varasemad alkoholi aktsiisimäärade tõstmised ei ole toonud kaasa nii suurte varude soetamist ning samuti pole viimastel aastatel varutud õlut, mille koguste kasv detsembris oli tuntav,» teatas ministeerium.

Käibemaksu laekus jaanuaris 176,7 miljonit eurot, mida on 8,7 protsenti rohkem võrreldes aastataguse ajaga. Viimaste kuude laekumine on ministeeriumi teatel suurenenud vaatamata sellele, et deklareeritud maksustatav käive on kahanenud, näiteks detsembris oli maksustatav käive 1,8 protsenti väiksem kui aasta varem.

«Laekumise kasvu selgitab fiktiivsete arvete ja sellest tulenevalt ka käibemaksutagastuste vähenemine, millele on oluliselt kaasa aidanud käibemaksu deklareerimiskohustuse muudatused,» teatas ministeerium.

Jaanuaris vähenes juriidilise isiku tulumaksu laekumine.

Hasartmängumaksu laekus samuti vähem: 1,1 miljonit eurot ehk 47 protsenti vähem kui mullu jaanuaris. «Madal laekumine on ootuspärane ning põhjustatud seadusemuudatustest,» märkis ministeerium.

1. veebruaril hakkas kehtima mitu hasartmängumaksu laekumist mõjutavat muudatust: õnnemänguautomaatide senine inventaripõhine maksubaas asendub kahekomponendilise (inventari- ja käibepõhise) maksubaasiga. Mänguautomaatide ja -laudade maksustamismoment lükkub maksustamisperioodile eelnevast kuust sellele järgnevasse kuusse. Samuti ühtlustub kaughasartmänguna mängitavate ja tavaliste õnnemänguturniiride maksubaas. Samad muudatused mõjutavad hasartmängumaksu laekumist ja veebruaris.

Sotsiaalmaksu laekumise kasv aeglustus jaanuaris 6,7 protsendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles