Uuring: raha ei tee inimesi mitte õnnelikumaks, vaid vähem kurvaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: SCANPIX

Ülikoolide University of British Columbia ja Michigan State University teadlaste läbi viidud uuringu järgi ei ole suurema sissetulekuga inimesed küll tänu rahale igapäevaselt õnnelikumad, kuid samas on nad vähem kurvad kui vähem jõukad, vahendab Business Insider.

Uuringu jaoks mõõtsid teadlased 2010. aasta rahvaloenduse andmete põhjal 12 000 ameeriklase sissetulekuid. Seejärel paluti väljavalitud informantidel anda ülevaade oma eelmise päeva tegemistest ning hinnata, kui õnnelikult või kurvalt nad selle päeva jooksul ennast tundsid.

Seejuures rõhutasid teadlased oma uuringus, et kurbus ja õnnelikkus on selgelt piiritletud emotsionaalsed seisundid, mitte tingimata vastandid.

Uuringu tulemustest selgus, et kõrgema sissetulekuga inimesed tundsid ennast vähem kurvana, kuid nende enda hinnatud õnnelikkuse tase oli sama võrreldes väiksema sissetulekuga küsitletutega.

Uuringu autorite sõnul loob suurem sissetulek teatud puhvri kurbuse vastu, kuid ei suurenda inimeste õnnelikkust.

Kuidas täpsemalt aga raha toimib kurbusevastase puhvrina?

Teadlaste sõnul on see seotud sellega, kuidas jõukus aitab lihtsamini toime tulla igapäevaste negatiivsete sündmustega.

"Kuna rohkema raha omamine loob ka rohkem võimalusi ebaõnne ja muude igapäevaprobleemidega tegelemiseks, võivad jõukamad inimesed nende esile kerkides tunda suuremat kontrolli elu üle kui vaesemad. Näiteks: kui töölt koju tulles avastad, et katus on hakanud lekkima, on see küll tüütu, kuid rikkale inimesele kiirelt lahendatav probleem. Inimesele, kes ei saa endale selle probleemi lahendamist kohe lubada, võib see aga kuid stressi tekitada."

Ehk siis kokkuvõtvalt: suurem palganumber ei pruugi sinu naeratust kõrvuni venitada, kuid vähendab selgelt murekortsude teket.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles