Brasiilia majandus rallib

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia koondise poolehoidja.
Brasiilia koondise poolehoidja. Foto: SCANPIX

Ladina-Ameerika suurim, Brasiilia majandus, kasvas teises kvartalis aastatagusega võrreldes 8 protsenti, andes tunnistust, et kasvubuum kestab vaatamata mitmetele intressitõstmistele.

Majandusleht The Wall Street Journal kirjutab, et majanduskasvu number oli analüütikute oodatud 7,9 protsendist oluliselt parem ning sunnib analüütikuid kogu selle aasta kasvuprognoose kergitama.

Kuigi kasvunumbrid on toredad, on nii mõnedki analüütikud mures järgmise aasta arengute pärast ning utsitavad valitsust kulutuste kärpimise ning intressimäärade tõstmise kaudu sekkuma, vältimaks oodatavat majanduse ülekuumenemist. Tööpuudus on riigis rekordiliselt madal, mistõttu tarbijatel on raha, mida kulutada, seda vaatamata sellele, et valitsus kaotas esimese kvartali lõpus maksusoodustused autode ja suurte kodumasinate soetamisel.

Hetkel inflatsioon riiki veel ei kummita, kuid analüütikud usuvad, et kui midagi ette ei võeta, muutub hinnatõus tuleval aastal probleemiks.

Brasiilia rahandusminister Guido Mantega tõdes, et teise kvartali numbrid annavad alust loota, et selle aasta kokkuvõttes kasvab riigi majandus vähemakt 7 protsenti, mis oleks viimase 24 aasta  parim tulemus.  Analüütikud on veelgi optimistlikumad.

Brasiilia Keskpank on baasintressi selle aasta varasemate tõstmiste tulemusena kergitanud 10,75 protsendini, kuid on praeguseks intressitõstmised lõpetanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles