Kelam: euroliit vajab kriisist väljatulekuks struktuurseid reforme

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam
Tunne Kelam Foto: Peeter Langovits

Eestist valitud Euroopa Parlamendi saadik Tunne Kelam on seisukohal, et Euroopa Liit vajab majanduskriisist väljatulekuks strukturaalseid reforme.

Tunne Kelam osales 2.-3. septembril Riias toimunud Euroopa Rahvapartei (ERP) fraktsiooni juhatuse väljasõiduistungil, millest võtsid osa Läti peaminister Valdis Dombrovskis, Läti majandusminister Artis Kampars, Euroopa arengukoostöö volinik Andris Piebalgs, Euroopa energiavolinik Günther Oettinger ja Läti paremerakondade juhid, vahendas Kelami pressiesindaja.

Arutelu keskendus Läti kogemusele majanduslangusest väljatulekule. Osalejad tunnustasid Läti peaministri Valdis Dombrovskise tegevust kriisi ületamisel. ERP fraktsiooni esimees Joseph Daul ütles, et imetleb seda, kuidas Läti on kriisile vastu astunud. «Euroopa Liidul on teie kogemusest palju õppida.»

Täna arutati Euroopa meetmeid majanduse taaselustamiseks. Tunne Kelami sõnul on ERP fraktsiooni eesmärk Läti valitsuse toetamine ning ühtlasi tema kogemustest õppimine.

«Peaminister Valdis Dombrovskis asus poolteist aastat tagasi juhtima tegelikult pankrotistunud riiki,» ütles Kelam. «Oma rahandusalase asjatundlikkuse, metoodilisuse ja kindlameelsusega  suutis ta  murda läbi masendusest ning on asunud läbi viima karme, kuid vältimatuid reforme,» ütles Eesti saadik.

Tunne Kelami väitel pole Läti veel täielikul kriisist väljunud, kuid rakendatud abinõud on hakanud andma positiivseid tulemusi. Näiteks on käesoleva aasta esimesel poolel Läti eksport kasvanud 23 protsenti. Tunne Kelam rõhutas oma sõnavõtus, et Euroopa Liit tervikuna ei saa hellitada lootust, nagu võiks kriisist välja tulla ilma strukturaalseid reforme läbi viimata.

«Eesti ja Läti osutasid kogu Euroopa Liidule, et sellised reformid on võimalikud ja vältimatud,» ütles Kelam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles