Euroopa Komisjon tõstis Eesti majanduskasvu prognoosi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni peakorter Brüsselis.
Euroopa Komisjoni peakorter Brüsselis. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Euroopa Komisjoni talvise majandusprognoosi kohaselt kasvab Eesti sisemajanduse kogutoodang (SKT) tänavu 2,3 protsenti, 0,3 protsendipunkti rohkem kui EK sügisel prognoosis.

Kogu Euroopa Liidus ootab EK 1,7 protsendist ja euroalal 1,3 protsendist majanduskasvu, mis on samuti sügisega võrreldes kõrgemad ootused (+0,2 protsendipunkti).

2016. aastal peaks majanduskasv tugevnenud sise- ja välisnõudluse, paindliku rahapoliitika ning üldiselt neutraalse eelarvepoliitika tulemusel küünduima 2,9 protsendini Eestis, 2,1 protsendini ELis ja 1,9 protsendini euroalal, teatas komisjon täna.

Komisjoni hinnangul on kasvuvõimalused kogu Euroopas siiski nõrga investeerimiskeskkonna ja kõrge tööpuuduse tõttu piiratud. Samas on sügisprognoosist saadik muutununud palju paremuse suunas: oodatust kiiremini kukkunud nafta hind, euro vähenev väärtus teiste valuutade suhtes, Euroopa Keskpanga avaldatud kvantitatiivse lõdvendamise programm ja EK üle-euroopaline investeerimiskava. Need kõik peaks avaldama kasvule positiivset mõju, hindab EK.

Majanduskasv on EK prognoosi kohaselt laiapõhjaline, kõigilt liikmesriikidelt oodatakse tänavu SKT kasvu, 0,2 protsendist Horvaatias kuni 3,5 protsendini Iirimaal.

Samas jätkub endiselt inflatsiooni alanemine. Enamikes ELi liikmesriikides muutus inflatsioon detsembris negatiivseks kukkunud kütusehindade tõttu. Komisjon ootab inflatsiooni kerget kasvu alles tänavuse aasta keskpaigast ja aasta kokkuvõttes ulatuma 0,2 protsendini. 2016 aastaks prognoosib EK 1,4 protsendist tarbijahindade kasvu. Eesti tänavuse aasta inflatsiooniks ennustab komisjon 0,4 ja tuleva aasta hinnatõususks 1,6 protsenti.

Tööpuudus peaks tänavu aastaga vähenema kogu euroliidus 9,8 protsendini ning euroalal 11,2 protsendini. Eestis ootab EK tööpuuduse kahanemist 6,8 protsendini sel ja 5,9 protsendini tuleval aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles