1Partner: kinnisvara hinnatase on jõudnud tagasi buumiaega

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tallinna korteri keskmine pinnaühik maksis jaanuaris 1568 eurot, mis on kõrgeim tase 2007. aasta novembrist. 

1Partner Kinnisvara tegevdirektori Martin Vahteri kinnitusel on kodu kättesaadavus vähenenud, sest hinnad tõusevad kiiremini kui palk. «Euroopa keskpanga värske rahatrüki eesmärk on tekitada inflatsiooni ning kui selle mõju peaks Eestisse jõudma, siis võib see teoreetiliselt hindasid edasi tõsta,» ütles Vahter pressiteates. 

Vahteri kinnitusel on inflatsioon kasulik kinnisvaraomanikule – see päästab inimesed laenulõksust ja muudab juba võetud laenu odavamaks. «Inflatsioon on halb aga üürnikele, sest paralleelselt vara hinnatõusuga kerkivad üürid,» ütles Vahter.

«Eesti hindadele tuleb siiski piir ette, sest pole ostjaid. Eri piirkondadel on psühholoogiline hinnabarjäär, millest inimesed rohkem maksta ei saa ega soovi. Laias laastus on uusarenduste puhul see piir praegu äärelinnas 2000 eurot, sealt keskuse poole 2400 ning kesklinnas 3000 eurot ruutmeeter,» ütles Vahter Tallinna kinnisvaraturu kohta.

Vahteri sõnul on aasta algus kinnisvaras tavapäraselt vaikne ja jaanuaris sooritatud tehinguarvud ning mahud vähenesid detsembriga võrreldes.

Jaanuaris tehti Tallinnas kinnisvaraga 784 ostu-müügitehingut, mis on 28 protsenti vähem kui detsembris.

Tallinna korterite keskmine pinnaühiku hind tõusis kuuga 4,6 protsenti 1568 euroni. Kalleim Tallinna korter müüdi jaanuaris 700 000 ning odavaim 4000 euro eest.

Tallinnas müüdi jaanuaris 20 hoonestatud elamumaa kinnistut, mis on üheksa võrra vähem kui detsembris. Kalleim maja võõrandati 370 000 ja odavaim 5000 euro eest.

Jaanuaris müüdi Tallinnas kaheksa krunti, mis on 29 võrra vähem kui detsembris. Kalleim krunt müüdi 300 000 ja soodsaim 69 000 euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles