Investorid maksid Soome riigivõlakirjadele peale

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp
Soome lipp Foto: AFP / Scanpix

Soome on Eurotsooni esimene riik, kelle võlakirjadele olid investorid nõus peale maksma, sest Euroopa Keskpank kavatseb riikide võlakirju kokku osta.

Eile toimunud Soome riigivõlakirjade oksjonil kujunes väärtpaberite, mille lunastamistähtaeg on 2020. aasta septembris, intressimääraks miinus 0,017 protsenti, kirjutab Bloomberg. Saksamaa sama tähtajaga võlakirjade tulusus oli pluss 0,04 protsenti ja Austrial pluss 0,025 protsenti.

Võlakirjaemissiooni maht oli üks miljard eurot ning pakkumine ületas nõudlust 1,7 korda.

«Esmased osalejad pakkusid üsna agressiivselt ning Soome emiteerib võlakirju võrreldes turuga üsna odavalt,» ütles uudisteagentuurile Nordea Panga peastrateeg Jan von Gerich. «EKP on lükanud spread'id (ostu- ja müügihinna vahed – toim) väga madalaks ja tulusused (intressimäärad) negatiivseks,» lisas ta.

Negatiivne tulusus tähendab seda, et juhul kui investor hoiab võlakirja lunastamistähtajani, saab ta selle eest tagasi vähem raha, kui ta oksjonil selle eest maksis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles