Soome nullis Fortumi ja Neste direktorite palgatõusu

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fortumi peakorter Espoos.
Fortumi peakorter Espoos. Foto: Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

Soome riik, suurim osanik Fortumis ja Neste Oilis, teatas mõlema börsifirma juhatusele, et teeb üldkoosolekul ettepaneku säilitada direktorite nõukogude palgad endisel tasemel, nullides nii plaanitud 13-30 protsendise palgatõusu.

Ajalehe Helsingin Sanomat hinnangul on see Soome börsi- ja riigifirmade ajaloos esmakordne taoline tegu.

Riigiosaluste omandusettevõtte juhile Eero Heliövaarale on see samm kõva tagasilöök, nendib ajaleht. Heliövaara teatas veel jaanuaris, et palgatõusu ettepanekut ei võeta päevakorrast maha. Palgatõus olevat korralikult läbi mõeldud ja sellest ka vastutavat ministrit Sirpa Paaterot informeeritud.

Ehkki aktsiaomanikke esindavad komisjonid pole veel kummagi ettevõtte üldkoosolekute päevakavadest palkade tõstmise ettepanekuid maha võtnud, on selge, et nüüd need läbi ei lähe.

«Komisjonides on teisigi liikmeid peale minu. Oleme üsna hoolsalt teinud taustatööd ja olnud üksmeelsed. Poliitiline otsustaja siiski otsustab, seega teame juba üldkoosolekute otsuseid,» ütles Heliövaara Helsingin Sanomatele.

Fortum kavatses tõsta nõukogu esimehe Sari Baldaufi aastatasu 20 protsenti 90 000 euroni, esimehe asetäitja palka 14 protsenti 65 000 euroni ja juhatuse realiikme tasu 13 protsenti 45 000 euroni aastas.

Neste Oili nõukogu esimehe Jorma Eloranta tasu pidi tõusma 66 000 eurolt aastas 84 000 euroni. Aseesimehe palk pidi kerkima 5800 euro jagu 55 000 euroni aastas ja lihtliikme palk 6600 euro võrra 42 000 euroni aastas.

Helsingin Sanomate statistika kohaselt on riigi enamusosalusega ettevõtete direktorite palgatase madalam kui teiste sama suurusjärgu börsifirmade oma. Näiteks Nokia direktorite nõukogu esimees saab 440 000 eurot aastas, Outokumpul 140 000 ja Wärtsilal 120 000. Teistest märkimisväärselt vähem saab nõukogu esimehe tasuna Kone pealik Antti Herlin, 54 000 aastas, aga Herlinilt ostab Kone ka lepinguga juhtimisteenust, nii et kokkuvõttes tema tasud teiste omadest maha ei jää.

Nestest kuulub Soome riigile 50,1 protsenti, Fortumist 50,76 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles