Seitse lauset, millest palgatõusu küsimisel hoiduda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seitse lauset, millest palgatõusu küsimisel hoiduda
Seitse lauset, millest palgatõusu küsimisel hoiduda Foto: SCANPIX

Ülemusega palgaläbirääkimisi pidades tuleks kindlasti hoiduda neist seitsmest lausest, vahendab The Guardian.

1) "Ma panen lahkumisavalduse lauale!"

Töölt lahkumisega ähvardamine ei ole palgaläbirääkimisteks just kõige parem strateegia, eriti kui sa seda tegelikult tõsiselt ei mõtle. Tööandja tunneb end sellist ähvardust kuuldes nurka surutuna ning isegi kui sind saadab palgatõusu näol edu, on sinu edasine lojaalsus tema silmis kahtluse all.

2) "Mind ei huvita, et ettevõte on kahjumis!"

Ajastus on palgatõusu küsimise jaoks ülioluline. Kohe peale ettevõtte kehvade majandustulemuste avalikustamist ei tohiks palka juurde küsida, kuna see näitab, et sind ei huvita ettevõtte käekäik.

3) “Ma olen väärt vähemalt 200 000 eurost aastapalka!”

Enne palgatõusu küsimist tuleks teha korralik taustauuring, et hoida läbirääkimistel jalad maas.

4) “Ma ei ole nõus vähema kui x palgasummaga”

Kui palk, mida sulle pakutakse, tundub sulle alla mõistlikku piiri, tuleb seda rahulike ja ratsionaalsete läbirääkimiste käigus tõsta. Ultimaatumite esitamine ei vii tavaliselt kuhugi.

5) "Aga X teenib nii ja nii palju!"

Esiteks ei puutu teiste palk sinusse. Teiseks, kaastöötajatega palkade võrdlemine ei too tavaliselt kaasa palgatõusu. Jää oma tugevuste ja saavutuste juurde ning ära kaasa läbirääkimistesse teisi osapooli.

6) “Aga minu töövahendusfirma ütles mulle...”

Töövahendusfirmad teenivad raha just töökohtade vahetamise pealt, seega ei ole nende maalitud pilt uue töökoha kohta  ja sellega kaasnevad palgalubadused alati kõige vettpidavamad.

7) “Aga ma ostsin just endale jahi”

Sinu isiklik elu ja sellega seonduvad majanduslikud valikud ei ole tööandja probleem, seega hoia need palgaläbirääkimistest väljas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles