Põllumajandusministeerium taotleb piimatootjatele 2,8 miljonit erakorralist abi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehmad piimafarmis.
Lehmad piimafarmis. Foto: Peeter Kümmel

Põllumajandusministeerium taotleb rahandusministeeriumilt piimatootjatele erakorralise siseriikliku abina 2,8 miljonit eurot raha reservist, et katta detsembri tulu puudujääk.

Põllumajandusministeeriumi hinnangul võimaldaks abisumma katta piimatootjate detsembrikuu tulu puudujäägi ning aitaks seeläbi kaasa tootjate pankrotilaine ärahoidmisele ning annaks Eesti piimasektorile täiendavat aega otsida uusi turustusvõimalusi ning kohandada tootmine ümber uute toodete järgi, selgub eelnõu seletuskirjast.

Euroopa Komisjon andis Balti riikide piimatootjate olukorra leevendamiseks ühekordse rahastamispaketina erakorralist abi 28,7 miljonit eurot, sellest 6,9 miljonit eurot said Eesti tootjad. Arvestades piimatootmise omahinda, aitas see ministeeriumi sõnul ligilähedaselt katta omahinna ja kokkuostuhinna vahe septembri, oktoobri ja novembri, ent mitte detsembri osas.

Detsembris turustati Eestis 58,4 miljonit kilogrammi piima, mille omahind ulatus ligikaudu 17,5 miljoni euroni, ent detsembri keskmist piima kokkuostuhinda arvestades said tootjad turustatud piima eest vaid 14,5 miljonit eurot. Et saada Euroopa Liidu erakorralise abiga kaetud kuudega võrreldav tulemus, on vaja 2,8 miljonit eurot ehk 4,8 senti iga turustatud piimakilo kohta, kirjutab ministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles