Inimesed: puitu peaks rohkem kasutama, aga metsa raiuda ei tohi

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol on kaitsealune lehtpuumets Abruka saarel.
Fotol on kaitsealune lehtpuumets Abruka saarel. Foto: Raigo Pajula

Inimeste suhtumine metsa raiumisse on kriitliine, ent samas peavad nad puitu keskkonnasõbralikuks materjaliks, mida tuleks rohkem kasutada, selgus Eesti Metsaseltsi korraldatud hoiakute uuringust.


Ligi 45 protsenti vastanuist oli seisukohal, et metsade olukord on viimase viie aasta jooksul muutunud halvemaks. Laialt on levinud valearusaam, et metsa raiutakse rohkem kui juurde kasvab. Nii arvab 74 protsenti küsitletutest.

Tegelikkuses raiutakse ainult pool säästliku metsamajandusega lubatud raiemahust.

Samas oli 90 protsenti vastanutest nõus väitega, et puit on ümbertöödeldav ja keskkonnasõbralik materjal, mida peaks rohkem kasutama.

Läbiviidud uuringust selgus, et metsakülastuste arv on endiselt kõrge, 89 protsenti vastanuist külastavad metsa vähemalt korra aastas. Enam kui kolmandik vastanuist on märkinud, et külastab metsa vähemalt korra kuus.
Metsandust puudutavad uuringud elanikkonna ja valdkonnaspetsialistide seas on seni näidanud, et avalikkus ei ole metsanduse tänase olukorraga eriti kursis.

Uuringu üks eesmärke oligi teada saada, kas ja kuidas inimeste hoiakud muutunud on. Küsitleti 1006 inimest üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles