Tallinna keskmise pere küttearve kasvab oktoobrist 90 krooni

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koos poegade Mathiase ja Markusega Mustamäel elav Janne Veesaar on praegu töötu. Toasooja hinna tõstmine oli tema jaoks karm uudis.
Koos poegade Mathiase ja Markusega Mustamäel elav Janne Veesaar on praegu töötu. Toasooja hinna tõstmine oli tema jaoks karm uudis. Foto: Priit Simson

Tallinna Küte kehtestab 1. oktoobrist uue soojuse piirhinna, mis on senisest ligi viis protsenti kõrgem ja suurendab pealinna keskmise pere küttearvet ligikaudu 90 krooni võrra kuus. Hinnatõusu on karta mitmel pool mujalgi Eestis.

Uue hinnaga soojaarved saavad Tallinna inimesed kätte novembris. Võrreldes aastataguse ajaga suureneb oktoobris näiteks 66 ruutmeetri suuruse 3-toalise korteri kütte maksumus ligi 90 krooni võrra kuus.

«Oi, kui õudne!» hüüatas sellest kuuldes Mustamäel elav Helve Tomson. Naise sõnul ulatusid tema pere küttearved möödunud talvel niigi 1800 kroonini kuus, kusjuures toas oli sooja kõigest 18 kraadi ringis.

Kummaline põhjendus
Tallinna Küte põhjendab hinnatõusu sellega, et Eesti Energiale kuuluv Iru elektrijaam on viimase aasta jooksul tõstnud ettevõttele müüdava soojuse hinda üle 66 protsendi. Lisaks on sisseostetav maagaas kallinenud aastaga ligikaudu 40 protsenti.


Tallinna Küte toodab ligi 46 protsenti aastas müüdavast soojusest ise oma katlamajades, kasutades selleks gaasi, selgitas Tallinna Kütte juhatuse liige Priidu Nõmm. Ülejäänud osa ostab Iru elektrijaamalt, Tallinna elektrijaamalt ja teistelt väikestelt soojuse tootjatelt.

«Oluline on rõhutada, et soojuse eest tasutava summa suurus ei sõltu ainult soojuse hinnast, vaid ka tarbimise mahust, välistemperatuurist, maja seisundist, reguleeritud sisetemperatuurist ja paljust muust,» juhtis Nõmm tähelepanu.

Eesti Energia Iru elektrijaama arendusjuht Urmo Heinam ütles, et peab äärmiselt kummaliseks hinnatõusu põhjuste veeretamist Iru elektrijaama kraesse olukorras, kus Tallinna Küte ise toodab valdava osa soojusest oma maagaasil töötavates vanades katlamajades kallima hinnaga.

«Ehk siis Tallinna Küte paneb pigem tööle oma vähem­efektiivsed maagaasil töötavad katlamajad, kui suurendab Iru elektrijaamalt ostetava soodsama soojuse hulka. Konkurentsiamet on selle suhtes algatanud ka järelevalvemenetluse,» rääkis Heinam.

Ta lisas, et Iru elektrijaam pole tegelikult viimase aasta jooksul tõstnud Tallinna Küttele müüdava soojuse hinda üle 50 protsendi. «Osaliselt tuleneb Iru soojuse hinnatõus ka sellest, et Tallinna Küte on aastate jooksul vähendanud meilt ostetava soojuse hulka ning väiksema toodangu juures tuleb hind paratamatult kõrgem,» nentis Heinam.


Gaasi hind määrab
Heinami hinnangul vajab Tallinna soojuseturg kahtlemata uusi ja keskkonnasõbralikumaid soojuse tootmise viise ning Tallinna ja Maardu elanikele toob odavama soojuse 2012. aastal Iru elektrijaamas tööle hakkav jäätmeenergiaplokk.

Teise Eesti suurema soojafirma Fortum Termest ASi müügivaldkonna juht Andrus Laumets ütles, mõningane hinnatõus ootab ees valdavalt neid piirkondi, kus kasutatakse soojuse tootmisel maagaasi. Kuna praegu on pooleli hindade kooskõlastamine konkurentsiametiga, siis konkreetseid numbreid ta öelda ei saanud.

Tänavused hinnatõusud

•    Aktsiis tõstis veebruarist alkoholi hinda 8–10%
•    Piim kallines suvel 20%
•    Elekter kallines juunis 2,8%
•    Praegu taotleb Eesti Energia võrgutasude tõusu 19%
•    Gaasi hind tõusis septembris 17%
•    Tallinna Küte soovib oktoobrist tõsta soojuse hinda 5%
•    Plaanitavad hinnatõusud: jahu, leib, liha, või
Allikas: Postimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles