Obama avalikustas nelja triljoni dollarise eelarve

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama Kongressi ees esinemas.
USA president Barack Obama Kongressi ees esinemas. Foto: POOL/REUTERS

USA president Barack Obama avalikustas esmaspäeval nelja triljoni dollari suuruse eelarveseaduse, mis ilmselt ei leia vabariiklaste kontrolli all oleva kongressi toetust.

Plaani kohaselt jääb eelarvedefitsiit alla kolme protsendi sisemajanduse koguproduktist (SKP).

Eelarve on koostatud eeldusel, et USA majandus kasvab sel aastal umbes 3,1 protsenti, töötus jääb tasemele 5,4 protsenti ja inflatsioon tasemele 1,4 protsenti.

Eelarveseaduse prioriteedid on keskklassi toetamine ning suured taristuprojektid, millele valitsus soovib rahalise katte leida Ühendriikide jõukate ja firmade suurema maksustamise arvelt.

Oktoobris algava rahandusaasta eelarve maht on 3,999 triljonit dollarit ehk 21,3 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT). Tänavuse rahandusaasta eelarve moodustas SKTst 20,9 protsenti.

Ligi 70 protsenti eelarvekuludest on sihtotstarbelised kulud, mis katavad sotsiaalkindlustust, vanurite tervisekindlustust ning riigivõla teenindamist. Ülejäänud «mittesihtotstarbelised kulutused» küündivad 1,168 triljonini, jaotudes pea võrdselt kaitsekulutuste ja muude kulutuste vahel.

Obama taotleb kongressilt kuue aasta jooksul 478 miljardit dollarit riigi taristu uuendamiseks.

Kava näeb ette 585 miljardi dollari eraldamist sõjaväele ning 53,4 miljardit välisministeeriumi programmidele ja teistele rahvusvahelistele operatsioonidele.

Kaitsekulutused on tänavuse eelarvega võrreldes tõusnud neli protsenti, ent kuna sõjad Iraagis ja Afganistanis on kuulutatud lõppenuks, on kulutused inflatsiooni arvestades 24 protsenti madalamad 2010. aasta tasemest.

USA operatsioonile «Sisemine otsustavus» sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu Iraagis ja Süürias eraldatakse 5,3 miljardit dollarit.

Abi Ukrainale «Venemaa agressiivsete tegude tõrjumiseks» ulatub 117 miljoni dollarini. Lisaks andis Washington eelmisel aastal Kiievile miljardi dollari suuruse laenugarantii ning teist samasugust sel aastal.

Küberrünnakute tõrjumiseks näeb eelarvekava ette 14 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles