Värske indeks paigutab Eesti talendisõbralikemate riikide hulka

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Andekad inimesed liiguvad ringi vabalt kui iial enne ning neile avatud riigid saavad konkurentsieelise. Uus indeks paigutab talendisõbralike riikide hulka ka Eesti. 

Teine globaalne talendi konkurentsivõime indeks, mida loob majanduskool INSEAD koostöös Singapuri inimkapitali juhtimise instituudi ja Adecco, kinnitab, et talentide liikumine on kooskõlas jõukusega – indeksi esikohad on hõivanud jõukad riigid. Lisaks maailmaklassi haridusele suudavad need riigid pakkuda paremat elukvaliteeti ja suuremat sissetulekut.

93 riigist koosnevas loetelus, mis annab ülevaate sellest, millised riigid on enim võimelised meelitama ja hoidma talente, domineerib Euroopa. Esimese kahekümne hulka mahub ka Eesti.

  1. Šveits

  2. Singapur

  3. Luksemburg

  4. USA

  5. Kanada

  6. Rootsi

  7. Suurbritannia

  8. Taani

  9. Austraalia

  10. Iirimaa

  11. Norra

  12. Holland

  13. Soome

  14. Saksamaa

  15. Austria

  16. Uus-Meremaa

  17. Island

  18. Belgia

  19. Eesti

  20. Jaapan

Esikolme riigid on väikesed, avatud majandusega riigid, millel pole muud valikut, kui olla avatud nii kaubandusele, investeeringutele kui inimestele. Teised riigid julgustavad rahvusvahelisi firmasid investeerima.

Indeksist tuleb ka välja, et enamik riikidest ei hinda kutseharidust kõrgelt, välja arvatud Šveitsi, Saksamaa ja Austria. Šveitsis umbes 70 protsenti noortest valib ülikooli asemel kutsehariduse ning ka pooled ministreist pole kõrgharidusega. Ka Saksamaal ning Austrias on suundumus sama ning see väljendub kenasti ka noorte, alla 25-aastaste, tööpuuduses, mis on Šveitsis ja Saksamaal vastavalt 3,6 ja kaheksa protsenti. Hispaanias, Itaalias ja Kreekas võib see näitaja ulatuda üle 50 protsendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles