Maris Lauri: laenu võtmine lihtsalt igaks juhuks on rumalus

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Lauri
Maris Lauri Foto: Liis Treimann

Rahandusminister Maris Lauri (Reformierakond) ütles kommenteerides mõne analüütikute soovitust Eestil võlakirju emiteerida, et Euroopa Keskpanga võlakirjade ostuprogramm ei ole mõeldud valitsuste fiskaalpoliitikate lõdvendamiseks.

Lauri sõnul Euroopa Keskpanga juht suisa hoiatas selle eest. «Kui vaadata üldisemalt, siis tuleb meenutada, et võlakiri on laen.  Laenu võtmine lihtsalt niisama igaks juhuks on vastutustundetus, isegi rumalus,» rõhutas Lauri.

Tema sõnul tuleb laenamisel kaaluda peale vajaduse ka laenu kulukust, laenu tagasimaksmise võimekust ja hoolikalt valida laenuandjat. «Samamoodi peab riik laenu võtmisel kaaluma milleks, palju, kui pikaks ajaks, millistel tingimustel ja kellelt laenata, et suuremahulised investeeringud ei viiks majandust tasakaalust välja (minibuumid ja hinnatõusud),» kirjeldas Lauri.

Rahandusminister tõi välja, et Eesti riik ja riigile kuuluvad ettevõtted (nt Eesti Energia, Põhja-Eesti Regionaalhaigla jne ) on laenanud ja laenavad ka edaspidi suurte investeerimisprojektide elluviimiseks. Eesti riigil on võimalik laenu saada väga soodsatel tingimustel erinevatest rahvusvahelistest finantsinstitutsioonidest ja seda on võetud näiteks selleks, et finantseerida Tallinna-Tartu maantee ehitust.

«Tulevikus ei saa välistada, et Eesti riik emiteerib ka võlakirju, kuid ka siis pikaajaliselt oluliste investeeringute jaoks. Jooksvateks kulutusteks laenuvõtmine on kindlasti vastutustundetu, eriti selleks, et katta maksulangetust, ja sellist käitumist ei saa lubada,» selgitas Lauri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles