Kreeka enam «troikaga» asju ei aja

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka vastne rahandusminister, libertaar ja marksist Yanis Varoufakis.
Kreeka vastne rahandusminister, libertaar ja marksist Yanis Varoufakis. Foto: ARIS MESSINIS/AFP

Kreeka ei tee enam koostööd päästeprogrammi ülevaataja rollis olnud rahvusvaheliste kreeditoride «troikaga», teatas uus rahandusminister.

Nn troika koosneb Euroopa Komisjoni, Rahvusvahelise Valuutafondi ja Euroopa Keskpanga vaatlejatest.

Ühtlasi teatas Yanis Varoufakis, et Kreeka ei kavatse aktsepteerida Euroopa Liidu abipaketi pikendamist, kirjutab Financial Times.

Pakett lõpeb veebruari viimase päevaga ning pärast seda jäävad Kreeka pangad seega ilma Euroopa Keskpanga rahastuseta.

«See positsioon võimaldas meil võita Kreeka rahva usalduse,» ütles Varoufakis Ateenat külastanud eurogrupi juhi Jeroen Dijsselbloemiga peetud pressikonverentsil.

Dijsselbloem vastas sellega, et lükkas tagasi Kreeka valitsuse kutse korraldada rahvusvaheline konverents, kus kaalutaks Kreeka võla osalist korstnassekirjutamist.

«Mis puudutab seda mõtet konverentsist võlgade restruktureerimiseks, siis te peate mõistma, et see konverents on juba olemas ning seda nimetatakse eurogrupiks,» ütles Dijsselbloem. Eurogrupiks kutsutakse euroala riikide rahandusministrite kooskäimisi.

Varoufakise väljaütlemine troika vaatlejate aadressil oli võrdlemisi mahlakas: «Me ei kavatse teha koostööd selle mädal moel konstrueeritud komiteega.»

Dijsselbloem omalt poolt hoiatas uut valitsust ühepoolsete sammude ja laenuandjatega sõlmitud kokkulepete eiramise eest, rõhutades, et «Kreeka majanduse probleemid ei ole valimistega üleöö kadunud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles