Elering teenis neljanda kvartalis 11,9 miljonit kasumit

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleringi uus Tartu-Viljandi-Sindi kõrgepingeliin.
Eleringi uus Tartu-Viljandi-Sindi kõrgepingeliin. Foto: Elering

2014. aasta neljandas kvartalis oli Eleringi tulu 36,0 miljonit eurot, ärikasum 14,8 miljonit eurot ja puhaskasum 11,9 miljonit eurot, teatas ettevõte.

Tulu kahanes võrreldes 2013. aasta neljanda kvartaliga 5,5 miljoni euro, ärikulu aga 1,4 miljoni euro võrra.

Eleringi teatel oli tulu vähenemise peamine põhjus alates 1. juulist 2014 toimunud arvestuspõhimõtete muutus (-5,8 miljonit eurot) riikidevaheliste ülekandevõimsuse oksjonite tulu kajastamisel.

Juulist suunatakse ülekandevõimsuste oksjonite tulu eraldi fondi, mis on loodud põhja-lõunasuunalise ülekandevõimsuse suurendamiseks Eesti elektrisüsteemis, sh Eesti-Läti kolmanda elektriliini väljaehitamise kaasfinantseerimiseks.

Tulu võrgutariifidega elektri edastamisest vähenes 0,8 miljoni euro võrra.

Eleringi finantsjuhi Peep Soone sõnul oli ülekandetulu languse põhjus alates 1. aprillist 2014 langetatud võrgutariifid. Võrgutariifide langust kompenseeris osaliselt ülekandemahu suurenemine 6,1 portsenti peamiselt külmema ilma tõttu eelnenud aasta sama kvartaliga võrreldes.

Tulu bilansiteenuste müügist vähenes 0,8 miljonit eurot. Raamatupidamislik finantskulu suurenesid 1,7 miljonit eurot seoses suurte investeerimisobjektide valmimise tagajärjel esinenud kapitaliseeritud intressikulu vähenemisega, teatas Elering.

Rahavoog äritegevusest oli 17 miljonit eurot ning põhivarasse investeeriti 9,8 miljonit eurot. Lisaks laekus riikidevahelistelt ülekandevõimsuse oksjonitelt 11,8 miljonit eurot.

Raha jääk kvartali lõpus 31,9 miljonit eurot oli tavapärasest suurem seetõttu, et 2. jaanuaril 2015 ostis Elering enamusosaluse gaasi ülekandevõrgus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles