Lauri andis avatud jäätmeveoturu eelnõule hävitava hinnangu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Maris Lauri.
Rahandusminister Maris Lauri. Foto: Tairo Lutter

Rahandusminister Maris Lauri hinnangul on keskkonnaministeeriumi eelnõu, millega oleks liberaliseeritud jäätmeveoturg kohalikes omavalitsustes, puudulikult ettevalmistatud, ilma analüüside ja loogiliste põhjendusteta.

«Eelnõu mõju analüüs on puudulik ja see ei vasta reeglitele, seletuskirjast ei selgu muudatuse mõju majandusele, elu- ja looduskeskkonnale, isikute toimetulemisele, regionaalarengule ning riigiasutuste ja kohaliku omavalitsuse korraldusele,» seisab ministri kirjas, millega eelnõu jäetakse kooskõlastamata.

Lauri märgib, et mitme vedajaga jäätmete kogumisel kasvavad kulud ühe tonni jäätmete kohta, mis peaks kaasa tooma hinnatõusu, mistõttu jääb arusaamatuks, kuidas peaks see tagama teenuse kättesaadavuse mõistliku hinnaga.

«Meile on arusaamatu, miks vedajale on antud võimalus muuta hinda üks kord kvartalis. Palume seletuskirjas täpsustada sellise põhimõtte vajalikkust. Ärimudel peaks eeldama stabiilset hinda vähemalt üheks aastaks. Tarbija huvi on teenuse hinna kindlus pikemaks perioodiks kui üks kvartal,» seisab kirjas, kus ühtekokku on 22 märkust.

Ministeerium ei nõustu keskkonnatasude seadusemuudatusega, sest see tähendaks igas kvartalis saastetasude arvutamist kõigi 10 jäätmeliigi kohta 213 kohalikus omavalitsuses.

22. detsembril saatis keskkonnaministeerium kooskõlastamiseks välja seaduseelnõu, mis seletuskirja kohaselt on mõeldud koalitsioonileppe avatud jäätmeturu punkti kehtestamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles