Akadeemia president: teaduse ja kõrghariduse unarusse jätmine pole säästmine

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teaduste Akadeemia president Richard Villems.
Teaduste Akadeemia president Richard Villems. Foto: Liis Treimann

Teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni rahastamine peab olema pingelises eelarveseisus üks riigi prioriteetidest, seisab kirjas teaduspoliitika ja innovatsioonipoliitika komisjonide eile õhtul vastu võetud ühisavalduses.

«Ma ei püüagi tõendada, et kulutused teadus- ja arendustegevusele ja uurijate uue põlvkonna ettevalmistamisele loodus- ja tehnikateaduste vallas muudavad riigi üleöö majanduslikult jõukaks,» kommenteeris avaldust innovatsioonipoliitika komisjoni liige, Eesti Teaduste Akadeemia president Richard Villems. «Kuid kohe kindlasti ei ole argumenteeritav vastupidine - teaduse, arendustegevuse ja kõrghariduse unarusse jätmine kui säästmine.»

«Kus ei toimu järjekindlat, jõulist ja tarka suundumust majandusmudelile, mis toetub kõrgema lisandväärtusega tootmisele, seal saab kogu sotsiaalmajanduslik areng minema järjekindlalt vaid allamäge - nii riigi kui ka regiooni tasemel,» sõnas Villems.

Avalduses juhivad komisjonide liikmed tähelepanu sellele, et teadus- ja arendustegevuse ning innovatsioonipoliitika edu on Eesti majanduse arengu olulisimaks alustalaks, nende valdkondade arendamiseks on vastu võetud riiklikud strateegiad ning Eesti teadus- ja arendustegevus ning innovatsiooni arendamine on rahvusvaheliselt tunnustatud.

Samuti on nende sektorite plaanipärane arendamine loonud usalduse ja optimismi Eesti noorte seas, kes on valmis end siduma Eesti teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni tulevikuga.

Seetõttu on teaduspoliitika ja innovatsiooni komisjonid ühisel seisukohal, et pingelises eelarvepoliitilises olukorras on vaja tagada teadus - ja arendustegevuse ja innovatsiooni valdkondade kui riigi arengu strateegilise selgroo prioriteetsus.

Teadus- ja arendustegevuse strateegia eesmärkide täitmiseks on vaja vältimatult tagada teadus- ja arendustegevuse ja innovatsiooni põhiinstrumentide riigieelarveline rahastamine strateegias ettenähtud proportsioonides. Riigi tõsiseltvõetavus prioriteetsete strateegiliste eesmärkide kava täitmisel avaldub eelkõige raskete valikute tegemisel, seisab eile vastu võetud avalduses.

Teaduspoliitika komisjoni juhib haridusminister, innovatsioonipoliitika komisjoni majandus- ja kommunikatsiooniminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles