Saksa firmad otsivad palavikuliselt nõukogudesse naisi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel nõuab börsifirmadelt enamate naiste kaasamist juhtkonda. Pildil Merkel (keskel) koos Sloveenia eelmise peaministri Alenka Bratuseki (vasakul) ja Leedu presidendi Dalia Grybauskaitega.
Saksa kantsler Angela Merkel nõuab börsifirmadelt enamate naiste kaasamist juhtkonda. Pildil Merkel (keskel) koos Sloveenia eelmise peaministri Alenka Bratuseki (vasakul) ja Leedu presidendi Dalia Grybauskaitega. Foto: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

Saksa terasetootja ThyssenKrupp AG esimehel on tuli takus – parlament valmistub jõustama õrnema soo kvoote ettevõtete nõukogudes.

Tänase koosolekuga tõstab Ulrich Lehner daamide arvu ThyssenKruppi nõukogus nelja peale kahekümnest. Nõutav 30 protsenti jääb esialgu vaid unistuseks.

Alates 2016. aasta algusest on sada suurimat Saksa börsiettevõtet sunnitud täitma nõukogude tühje kohti kvootide täitmiseks naistega, kirjutab Bloomberg Business.

Veel tänavu tuleb väiksematel firmadel seada endalegi eesmärgid ning avaldada plaanid nendeni jõudmiseks.

Nõukogude kontekstis on «head naised haruldane maavara,» kurtis Lehner ajakirjanikele.

«Kust tulevad need naised, kes on sobivad täitmaks kohti nõukogudes? Ikka sealtsamast, kust tulevad ka sobivad mehed – elukutsetest, mis on neid firmade ülevaatamiseks kvalifitseerinud.»

Saksa firmad olid laisad naisjuhte kaasama ning novembris haaras Angela Merkeli valitsus härjal sarvist, pannes paika kvoodid.

Lehneri hinnangul muudavad uued reeglid nõukogude komplekteerimise keerukaks. «Ma olen naiskvootide vastu firmajuhtimise koodeksis. Ma olen naiste sõber. Ma armastan naisi nõukogudes. Mida rohkem, seda parem. Ja mida paremad naised, seda parem.»

Tuleva aasta alguseks tuleb suurematel Saksa firmadel leida nõukogudesse lisaks umbkaudu 170 naist. «Ma olen kindel, et Saksamaa 40 miljoni naise seas leidub 170, kes on selleks tööks vägagi võimekad,» ütles perekonnaminister Manuela Schwesig.

Eelseisvad otsingud ei piirdu siiski nõukogudega: firmadel tuleb esitada naiste kaasamise numbrilised eesmärgid ka juhatuste jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles