Eesti Pank võib hakata ostma riigifirmade võlakirju

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga president Ardo Hansson.
Eesti Panga president Ardo Hansson. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Ehkki Euroopa Keskpanga eelmisel nädalal välja kuulutatud nn rahatrükiprogramm hõlmab riigivõlakirju, pole välistatud, et Eesti Pank võib selle raames osta ka riigile kuuluvate ettevõtete, Eesti Energia ja Eleringi võlakirju.

Eesti Panga presidendi Ardo Hanssoni sõnul hakkab baasstsenaariumi järgi iga riigi keskpank ostma oma riigi võlakirju. Eestis riigivõlakirju ei ole, mis tähendab, et Eesti Pank peab ostma mingeid muid väärpabereid.

«Üks võimalus on, et mingil määral saab osta niinimetatud Euroopa supranatsionaalseid, nagu näiteks Euroopa Investeerimispanga või EFSFi (Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi – toim) võlakirju,» ütles Hansson. «Kuna neid me kogu programmi osas osta ei saa, siis on küsimus, kas me saame osta Eesti riigiettevõtete võlakirju või peame ostma mingi teise riigi võlakirju. Seda veel arutatakse, aga ma arvan, et neid võlakirju võiks osta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles