Stabiliseerimisreservi maht kasvas aastaga kaheksa miljoni võrra

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga kauplemisruum.
Eesti Panga kauplemisruum. Foto: Mihkel Maripuu

Möödunud aasta lõpul oli stabiliseerimisreservi varade maht soetusmaksumuses 367,1 miljonit eurot ja turuväärtuses 368,9 miljonit eurot; reserv kasvas aastaga kaheksa miljoni euro võrra, teatas rahandusministeerium.

Stabiliseerimisreservi neljanda kvartali tulusus oli 0,46 protsenti, see ületas tulususe võrdluseks kasutatava normportfelli sama aja tulusust 0,41 protsendipunkti võrra. Reservi tulusus aasta algusest oli 0,59 protsenti, mis ületas normportfelli tulusust 0,24 protsendipunkti võrra.

2014. aasta jooksul laekus riigieelarve seaduse alusel reservi 5,9 miljonit eurot, millest suurema osa moodustas Eesti Panga kasumieraldis.

Reserv on ministeeriumi teatel investeeritud põhiliselt väga madala krediidiriskiga Euroopa Liidu valitsuste võlakirjadesse, krediidiasutuste võlakirjadesse ning hoiustesse. Suurima osakaalu paigutustest moodustavad Prantsusmaa ja Hollandi võlakirjad ning hoius Pohjola Panga Eesti filiaalis.

Stabiliseerimisreservi vara paigutamise eesmärk on ministeeriumi teatel eelkõige tagada vara väärtuse säilimine. Valuutariski reservi vara paigutamisel ei võeta, kogu reserv on europõhistes varades. Teiseks peab reservi olema võimalik vajaduse korral kiiresti kasutusele võtta, mistõttu on teine eesmärk tagada kõrge likviidsus. Reservi vara paigutamise eesmärkidest on tulu teenimine alles kolmandal kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles