Analüüs: Soome vajab kaks korda rohkem välistööjõudu

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrika päritolu noored Vaasas Soomes. Värske uuringu kohaselt peaks Soome soodustama immigratsiooni, et korvata vähenev tööjõud.
Aafrika päritolu noored Vaasas Soomes. Värske uuringu kohaselt peaks Soome soodustama immigratsiooni, et korvata vähenev tööjõud. Foto: OLIVIER MORIN / AFP

Inimeste sissevool Soome peaks kahekordistuma, et riigi tööjõud lähematel aastakümnetel ei kahaneks, teatas Soome majanduselu mõttekoda Elinkeinoelämän Valtuuskunta (EVA) värskele analüüsile tuginedes.

EVA analüüsi kohaselt peaks Soome netoimmigratsioon (immigratsioon miinus emigratsioon) suurenema praeguselt 18 000 inimeselt aastas 34 000 inimeseni.

Analüüsi järgi on Soome rahvastik kasvanud viimase 25 aastaga poole miljoni inimese jagu, kuid tööealine elanikkond sama ajaga vaid 2000 võrra.

Tööealine rahvastik väheneb 10 000 võrra aastas, sest tööikka jõudev hulk inimesi on tööeast pensioniikka siirduvast hulgast väiksem. Samuti on tööd tegevate inimeste määr tööealiste koguhulgas vähenenud 69 protsendini.

Enamik praegustest immigrantidest on tööealised ja immigrantide seas on tööga hõivatuse määr 50 protsenti. EVA analüüsi koostajate arvates võiks immigratsiooni suurendamisega tõsta tööealiste immigrantide arvu ja suurendada hõive määra nende seas 75 protsendini.

«Immigratsioon paikab juba praegu märkimisväärses mahus tööjõu vähenemist põhielanikkonna seas. Ilma immigratsioonita oleks tööealine rahvastik ainult eelmise aastaga vähenenud 26 000 võrra,» ütles üks analüüsi autoritest, uurija Pekka Myrskylä.

Tööjõu juurdekasvu ei ole eriti oodata praegu töötegijate rühmast väljapoole jäävatest rühmadest, nagu töötud, õpilased, koduperenaised ja pensionärid. Analüüsi kohaselt on praegusest 100 000 töötust kolmandik selliseid, kellele on raske tööd leida.

«Mõne töötu puhul on tegureid mis raskendavad tema tööga hõivamist. Näiteks puudub koolitus, vanus on kõrge ja töötus on kestnud juba pikalt,» ütles teine analüüsi autor Topias Pyykkönen.

EVA ehk Elinkeinoelämän Valtuuskunta on Soome majanduse mõttekoda, mille osanikud on kaks tööandjate organisatsiooni, Elinkeinoelämän Keskusliitto ning Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton Säätiö. EVA nõukogu esimees on legendaarne Nokia juht Jorma Ollila.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles