Sõnajalad tahavad rajada tuuleparki Ida-Virumaale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Sõnajalg
Andres Sõnajalg Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Lüganuse vald algatab lähipäevil hanke Aidu tuulepargi ehitaja leidmiseks, Andres ja Oleg Sõnajalale kuuluv tuuleenergeetikaga tegelev Eleon AS lubab hankel osaleda ja ehitusega alustada juba kevadel.

«Kavatseme hankel osaleda ja ehitamisega algust teha juba sellel kevadel, Eleringiga on liitumisleping sõlmitud ja liitumispunkt välja ehitatud,» ütles ASi Eleon juhatuse liige Andres Sõnajalg BNSile.

«Meie suurem eesmärk on tegelikult uue põlvkonna tehnoloogial põhinevate elektrituulikute müük teistesse riikidesse. Mitte energia, vaid tehnoloogia eksport. See aga eeldab referentsiks piisava mastaabiga tuuleparki ja Aidu on meie plaanides selleks ideaalne,» märkis Sõnajalg.  

Sõnajalg lisas, et Aidu on hüppelaud tehnoloogia eksportimiseks. «Sealse tuulepargi arendamisega oleme tegelenud seitse aastat ja sama kaua kestis ka uue tuulikutehnoloogia välja arendamine. 3M116 tuulikud on loodud just sealseid tuuletingimusi silmas pidades, mis lubavad väga häid efektiivsusnäitajaid,» märkis ta.

«Tuulikute tootmist on Euroopa suurte allhankijate kõrval kavas järkjärgult käivitada ka kohapeal, selleks rajame Ida-Virumaale tootmis- ja koostetehased,» ütles Sõnajalg.

Varem on Andres Sõnajalg öelnud, et ühe megavati tootmisvõimsuse rajamiseks vajaminev investeering  jääb vahemikku 1,3-1,5 miljonit eurot. Aidu tuulepark võimsusega ligi 100 megavatti võib seega maksma minna 130-150 miljonit eurot. Eleon AS emiteeris aasta lõpus ka uusi aktsiaid 101,4 miljoni euro väärtuses, summaga plaanitakse rahastada tuulikute ja tuuleelektrijaamade ehitust.

Lüganuse volikogu võttis mullu novembris vastu otsuse hoonestusõiguse seadmiseks Aidu tuulepargi  alale. Ette valmistatud lepingu kohaselt on pärast seda, kui otsusele annab heakskiidu keskkonnaminister, vallal kaks kuud aega konkursi läbiviimiseks ja lepingu sõlmimiseks.

Möödunud neljapäeval andiski valitsus istungil Lüganuse vallale Ida-Virumaal hoonestusõiguse Aidu tuulepargi rajamiseks. Aidu ja Aidu-Nõmme külas asuvale maale seatakse Lüganuse valla kasuks hoonestusõigus 99 aastaks aastatasuga viis protsenti kinnistu turuväärtusest.

Hange tuulepargi ehitaja leidmiseks algatatakse lähiajal, ütles Lüganuse vallavanem Allar Aron BNSile. «Pakkumise tingimused on valmimas ja väljakuulutamine on lähipäevade küsimus,» ütles ta.  

Aidu tuuleparki on lubatud ehitada kuni 31 tuulikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles