Kreeka valitsuse jäik hoiak kukutas aktsiaid ja tõstis laenuintresse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras koos oma uue valitsuskabinetiga.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras koos oma uue valitsuskabinetiga. Foto: SCANPIX

Kreeka peaministri Alexis Tsiprase esimesed sammud ja avaldused võla küsimuses on kukutanud Kreeka börsil aktsiaid ja kergitanud Kreeka võlakirjade intresse.

Tsipras ütles Briti Financial Timesile, et tema valitsus ei allu rahvusvahelisele survele 240 miljardi euro suuruse laenu küsimustes ja taotleb selle tingimuste muutumist. Turgude rahustamiseks väitis ta, et ei soovi kreeditoridega konflikti minna, kuid ei kavatse jätkata ka allaheitlikku poliitikat, vahendab BNS.

«Oleme Kreeka poliitika ja majanduse juhtimise korraldamisel radikaalse muutuse künnisel,» ütles Tsipras.

Muu hulgas teatas valitsus Pireuse sadama erastamise katkestamisest. Sellega rikub valitsus kreeditoridega sõlmitud kokkulepet. Kolmapäeval teatas valitsus miinimumpalga tõstmisest. Samuti arvustas Tsipras Euroopa Liidu kavandatavaid uusi Venemaa-vastaseid sanktsioone ja ütles, et Kreeka ei toeta neid.

Aktsia- ja finantsturud on Tspirase avaldustele reageerinud karmilt. Ateena börsi indeks oli keskpäevaks alanenud 6,4 protsenti, sealhulgas nelja suurema panga – Piraeus Banki, National Bank of Greece'i, Eurobank Ergasiase ja Alpha Banki – aktsiad alanesid 18-20 protsenti.

Pärast pühapäevaseid valimisi on Ateena börsi indeks alanenud 12,3 protsenti.

Kreeka viieaastaste võlakirjade tootlus tõusis järelturul 13,12 protsendile ja 10-aastaste võlakirjade tootlus 10,27 protsendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles