Koneskost eraldunud TUGE Energia hakkab Paldiskis tuulikuid tootma

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TUGE 10kW tuulik.
TUGE 10kW tuulik. Foto: tuge.ee

Tänavu AS Koneskost eraldunud väiketuulikute tootmise ja arendamise üksus TUGE Energia OÜ hakkab Paldiskis Pakri teadus- ja tööstuspargis tuulikuid tootma.

Ettevõtte teatel alustatakse Pakris seni kõige edukama kodumaise väiketuuliku, TUGE 10 tootmist ning lähiajal arendatakse ja tuuakse turule ka uued 20kW ja 50kW tuulikud.

2008. aastast väiketuulikute arendamise ja tootmisega tegelenud Konesko müüs tänavu oma tuulikuüksuse seni tuulikuprojekti vedamisega tegelenud Indrek Gregori ettevõttele TUGE Energia.

«Konesko juhtkond usaldas väiketuulikute edasise arendamise ja tootmise meeskonnale, kelle eesotsas jätkub tugevate kogemustega Konesko endise tuulegeneraatorite osakonna projektijuht Indrek Gregor. Oleme valmis pakkuma tootmistuge nii olemasolevate mudelite kui ka uute tuulikumudelite valmistamisel,» ütles Konesko tegevjuht Mart Hirtentreu.

«TUGE 10 tuulik on Eestis ja ka väljaspool Eestit soojalt vastu võetud ning nõudlus turul kasvab. Seetõttu paneme suurt rõhku tootearendusele, et luua uued, veelgi efektiivsema energiatootlikkusega tuulikud,» ütles TUGE Energia tegevjuht Indrek Gregor.

«Esmane tootearenduse ja kasvufaas on läbitud ning edasine tootmine vajas iseseisvat organisatsiooni. Konesko juhtkonna usaldus TUGE Energia loomiseks annab meile kindluse, et suudame edu saavutada,» lisas ta.

TUGE Energia ning Pakri teadus- ja tööstuspark sõlmisid viieaastase koostöölepingu, mille eesmärk on välja ehitada ja seadistada väiketuulikute testimis- ja arenduskeskkond ning tootmine Pakri hoonekompleksis Paldiskis. Koostöölepingu teine osa on leida investeeringud uute tuulikute arenduseks ning sertifitseerimiseks.

Investeering tehnoloogia arendusse planeeritakse saada läbi Pakri ja Tehnopoli asutatud Energia- ja Keskkonnatehnoloogia Arenduskeskuse OÜ (RoheTAK), mis tegeleb parasjagu EASi investeeringu kaasamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles