KPMG: Venemaa ja Poola kapital huvitub Balti ettevõtetest

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola Orlenile kuuluv Mazeikiai rafineerimistehas, üks Poola kapitali suuremaid ülevõtmisi Baltimaades.
Poola Orlenile kuuluv Mazeikiai rafineerimistehas, üks Poola kapitali suuremaid ülevõtmisi Baltimaades. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Venemaa ja Poola kapitalile kuuluvatel ettevõtetel on kasvav huvi ülevõtmiste vastu Baltimaades, järeldas konsultatsioonifirma KPMG värske analüüsi põhjal.

Pärast kolmeaastast langust rahvusvahelisel ühinemiste ja ülevõtmiste (M&A) turul on tänavu oodata aktiivsuse kasvu, näitab KPMG analüüs Global M&A Predictor. Suurfirmadelt oodatakse suuremat huvi M&A tehingute vastu ning neil on ilmselt ka rohkem raha potentsiaalsete tehingute läbiviimiseks.

KPMG Baltics OÜ ettevõtte rahanduse teenuste juhi Imre Visse sõnul on Baltimaade M&A turul märgata aktiivsuse kasvu peamiselt kahel suunal. «Rahvusvahelised ettevõtted tõmbavad tegevust siin regioonis koomale ja müüvad ära oma kohalikud tütarettevõtted, mis annab ostuvõimalusi kohalikule kapitalile ja kohalike ettevõtete juhtidele. Järjest kasvavat ostuhuvi Baltimaade ettevõtete vastu näitab üles Venemaa ja Poola kapital. Tulenevalt eelnevast on nii Balti kui Eesti M&A turul käesoleval aastal oodata kindlasti jätkuvat aktiivsuse kasvu.»

KPMG Baltics OÜ tehingunõustamise ja restruktureerimise teenuste juht Anneli Simm tõi positiivse poole pealt välja ka era- ja riskikapitali fondide jätkuva huvi Balti riikide vastu. «Turul tegutsevatele fondidele lisandus 2014. aastal lõpus uus varase faasi fondifond ning käesoleva aasta alguses alustas tegevust mezzanine-finantseerimist pakkuv fond. Samuti on Eesti pensionifondid astunud suure sammu edasi ning hakanud kohalikesse fondidesse investeerima,» ütles ta.

Globaalselt on sektoritest kehvemas seisus odavnevate nafta- ja toorainehindade all kannatav energeetikatööstus, mille kasum ja turukapitalisatsioon langes eelmisel aastal vastavalt 23 ja 10 protsenti. Seetõttu on analüütikute arvates energeetikasektor ainus, mille tehingute võimekuse näitaja langeb. Hoopis teine lugu on meditsiinisektoriga, mille võimekuse kasvuks oodatakse 33 protsenti ning sama kehtib suurte rahareservidega tehnoloogiasektori kohta, mille vastav näitaja on järgmise aasta jooksul 73 protsenti.

Viimase 12 kuu statistika näitab, et globaalne tehingute koguväärtus tõusis 2014. aasta jaanuari 2,09 triljonilt USA dollarilt sama aasta detsembriks 2,45 triljonile. Tehingute arv tõusis Thomson Reuters SDC andmetel sama ajaga 28 733-lt 29 511-le.

«Global Predictori andmed annavad tunnistust kindluse naasmisest M&A turgudele. Esmakordselt viimase kolme aasta jooksul näeme, et kasvav kindlustunne mõjutab oluliselt M&A tehingute aktiivsust, kus nii tehingute maht kui ka väärtus liikus 2014. aasta teisel poolel soodsas suunas,» ütles Visse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles