Soome piimahind on järsult kukkumas

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lüpsilehmad.
Lüpsilehmad. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Soome piimatootjate teatel kukub piima eest makstav hind veebruaris 35 sendini, 12,5 protsenti langust praeguse 40 sendise hinna juures, vahendab Soome rahvusringhääling Yle.

Lõuna- ja Ida-Soomes tegutseva Valio tootjaühistu Tuottajain Maito tegevjuhi Ari Mäkelä sõnul langeb ühistus piima kokkuostuhind viie sendi jagu 35 sendini. Mäkelä ütles Ylele, et ilmselt on hinnamuutus kogu Soomes sarnane.

Maa- ja metsamajandusliidu MTK juhi Juha Marttila sõnul on kokkuostuhinna langus kõva hoop piimatootjatele. «Ega seda ei õnnestu farmidel mingitki moodi kompenseerida, see tuleb kõik kasumist ja pere palkade arvelt,» ütles ta.

Lisaks tavapärastele süüdlastele – probleemid Venemaa ekspordiga ja kohaliku elanikkonna vähenenud ostuvõime – on piima kokkuostuhinna languses oma osa ka kaubanduskettide hinnasõjal. Marttila arvates tuleks toiduturul toimuvasse kiirelt sekkuda, muidu on tulevikus oodata hinna edasist langust.

«Ei saa olla niimoodi, et toidu liikumise ahela ühel osal, ehk toidukauplustel on reaalselt sõnaõigus. See ei saa enam niimoodi jätkuda,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles