Mustlased raputavad Prantsuse valitsust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illegaalselt riiki tulnud mustlased.
Illegaalselt riiki tulnud mustlased. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Viis, kuidas Nicolas Sarkozy sel suvel kuritegevust ja mustlastest migrante maha suruma asus, on tekitanud suurt segadust valitsuse ministrite ridades.

Kritiseeritakse nii presidendi äkilist «parempööret» kui teineteist.

Linnaarengu minister Fadela Amara, kes on ise pärit Põhja-Aafrikast, ründas eile teravalt Sarkozy plaani võtta Prantsuse kodakondsus immigrantidelt, kes politsei suhtes eriti vägivaldselt käituvad, samuti tuhandete mustlastest migrantide deporteerimist.

Juba enne Amarat jõudis oma rahulolematust ja pahameelt väljendada terve rida valitsuse liikmeid ja võimupartei poliitikuid.

Amara ütles, et on otsustavalt migrantide maalt väljasaatmise vastu: «Ma ei saa aktsepteerida seda, et inimesi, kes nagu minagi võõramaist päritolu on, seadustega nurka surutakse.»

Sarkozy ütles, et surub kodakondsuse äravõtmise ettepaneku läbi «vankumatu meelekindlusega». Valitsuse reaktsioonidest võib aga välja lugeda, et sisemine lõhestatus on üpris tõsine.

Peaminister François Fillon tunnistas esmaspäeval, et on presidendiga antud küsimuses «eri meelt», kuigi tõttas selgitama, et pigem on küsimus stiilis kui põhimõtetes.

Fillon andis vastu näppe mõnedele oma valitsuse ministritele väites, et «ei aktsepteeri» nende üha autoritaarsemaid ettepanekuid kuritegevuse ja immigratsiooni mahasurumiseks. Peaministri hoolikalt sõnastatud kriitika sai aga vastulöögi UMP partei fraktsiooni liidrilt rahvuskogus Jean-François Copé’lt, kes ütles, et on peaministri sõnade üle «kergelt hämmastunud».

Välisminister Bernard Kouchner ütles, et on «šokeeritud» presidenti ettepanekust kodakondust ära võtma hakata, samuti mõtteavaldusest, et vägivaldse kuritegevuse kasv teatud piirkondades on «50 aasta pikkuse nõrgalt reguleeritud immigratsiooni tagajärg».

Kouchner, kes nagu Amaragi on oma vaadetelt vasakpoolne, olevat kaalunud isegi tagasiastumist, kuid mõelnud siiski ümber, kuna «see oleks võrdunud deserteerumisega».

Sarkozy kuritegevuse vastane rünnak – mis oli kavandatud konservatiivsete valijate poolehoiu tagasivõitmiseks pärast suviseid skandaale – käivitas innukate kolleegide hulgas omamoodi konkursi, mille sisuks näis olevat üksteist radikaalsete korra jaluleseadmise ideedega üle trumbata.

Immigratsiooniminister Eric Besson ütles, et soovib avardada Euroopa Liidu kodanike Prantsusmaalt väljasaatmise kriteeriume, kirjutades sisse ka «agressiivse kerjamise» klausli.

Eile kohtus Besson Brüsselis Euroopa Liidu ametnikega, selgitamaks neile Prantsuse poliitikat. ELis oldi hakatud muret tundma, kas Prantsusmaal sealseid seadusi ikka jätkuvalt au sees hoitakse.

«Meil ei ole mingeid plaane «mustlaslaagreid» sihikule võtta – see on absurd,» ütles Besson. «Prantsusmaa rakendab Euroopa seadusi. Me oleme leppest püüdlikult kinni pidanud.» 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles