Draghi tegu tõi õnne Itaalia ärinaise õuele

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Cvetic ja tema firma Masciarelli veinid.
Marina Cvetic ja tema firma Masciarelli veinid. Foto: Masciarelli

Itaalia veinitootja Marina Cvetic (48) haaraks Mario Draghi otsekohe oma embusse, oleks see vaid võimalik.

«Ma arvan, et ta on suur mees, kel on julgust teha, mis on õige kogu Euroopale,» kiitis ettevõtja oma kaasmaalast ja Euroopa Keskpanga presidenti.

Massiliselt trükki minev ja seetõttu oluliselt odavnev euro toob Marinale ja paljudele teistele nende äris kuhjaga kasu, kirjutab Financial Times – eurotsooni eksportijate konkurentsivõime on üleöö oluliselt kosunud.

«See on juba aidanud,» ütles Cvetic paar tundi pärast suure uudise kõlamist. Tema äri, mis toodab 2,5 miljonit pudelit veini aastas, saadab 55 protsenti sellest maailma mööda laiali, kaasa arvatud USAsse ja Jaapanisse.

Itaalias, mis on euroala suuruselt kolmas majandus, on üldine reaktsioon olnud kergendusohe. Riigis, mis pole majanduskasvu kogenud juba enam kui kolm aastat ning kus töötusmäär kõrgub 13,4 protsendi juures, on järsku tärganud lootus, et Euroopa otsustajad on astumas vapraid samme maailmajao majandushädade raviks.

Loomulikult on ka kahtlejaid ning isegi Itaalia peaminister Matteo Renzi tunnistas, et EKP samm «on oluline tegu, kuid mitte otsustav praeguse stagnatsiooni ja deflatsiooni olukorras. Ühest meetmest ei piisa, et muuta Euroopat.»

Päev enne Mario Draghi teadaannet eurode juurdetootmisest avaldas Renzi Davosis Maailma Majandusfoorumil, et unistab odavamast ehk dollariga võrdsest eurost. «Minu unistus on pariteet,» ütles Renzi Wall Street Journalile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles