Ettevõtete võlakohustused kasvasid aastaga 11 protsenti

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtete omakapital ja võlakohustused.
Ettevõtete omakapital ja võlakohustused. Foto: Eesti Pank

Ettevőtete vőlakohustuste maht oli 2014. aasta kolmanda kvartali lőpus 11 protsenti suurem kui aasta eest, teatas Eesti Pank.

Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna peaspetsialisti Taavi Raudsaare sõnul toetas kasvu ettevõtete üldine laenuaktiivsuse suurenemine. «Teiselt poolt mõjutas seda märkimisväärselt ka paljude ettevõtete ümberklassifitseerimine 2013. aasta lõpus institutsionaalsete sektorite vahel, milleta oleks kasv olnud veidi alla kaheksa protsendi,» ütles ta.

 Kolmandas kvartalis tehti varasemast suuremas mahus ka selliseid tehinguid, kus Eesti ettevõte võttis välismaiselt emaettevõttelt laenu ja laenas raha edasi välismaisele tütarettevõttele. Need tehingud ei mõjuta Raudsaare sõnul Eesti ettevõtlussektori võlga netoarvestuses, kuid suurendasid seda brutoarvestuses ligikaudu kaks protsenti.

Ettevőtete omakapitali kasv on vähenenud kasumite tõttu aeglustunud. Ettevõtete finantsvőimendust iseloomustava võlakohustuste ja omakapitali suhtarvu kiire langus viimastel aastatel asendus seetõttu 2014. aastal väikese tõusuga.

Ettevõtlussektori võlakoormus sisemajanduse kogutoodangu (SKT) suhtes on hakanud samuti veidi kasvama, ulatudes kolmanda kvartali lõpus ligikaudu 93 protsendini. Eesti ettevõtlussektori finantsvõimendus ja võlakoormus on kasumite ja majanduskasvu toel vähenenud eelmistel aastatel märksa rohkem kui teistes Euroopa Liidu riikides, mõlemad näitajad on Euroopa Liidu keskmisest kõrgemad.

Majapidamiste vőlakohustused ulatusid mulluse kolmanda kvartali lõpus 227 miljoni euroni, ehk majampidamiste võlg oli kolm protsenti suurem kui aasta varem samal ajal. Seda kasvu toetas Raudsaare sõnul peamiselt pikaajaliste eluasemelaenude suurenemine. Aga ka lühiajalised (alla üheaastased) laenukohustused suurenesid 27 miljoni euro võrra.

Majapidamiste säästude kasv on tänu hoiuste jätkuvale suurenemisele siiski kiirem kui võlakohustuste kasv. Majapidamiste hoiuste maht oli 2014. aasta kolmandas kvartalis ligikaudu 5,5 miljardit eurot, kasvades aastaga 422 miljoni võrra ehk 8 protsenti.

Eesti majandus tervikuna oli 2014. aasta kolmandas kvartalis netolaenuandja. Kuigi ettevõtted ja majapidamised võtsid laenu varasemast aktiivsemalt, paigutati või tagastati Eesti Panga andmeil välismaale endiselt rohkem raha, kui sealt kaasati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles