Millised tunnused on suurepärasel meeskonnal?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Millised tunnused on suurepärasel meeskonnal?
Millised tunnused on suurepärasel meeskonnal? Foto: PantherMedia

Uuringud näitavad, et meeskonna koostamine kõige intelligentsematest inimestest ei pruugi tähendada kõige paremaid töötulemusi, kirjutab Entrepreneur.com.

Ülikoolide MIT, Carnegie Mellon ja Union College ühises uuringus koostati 700 vabatahtlikust suvaliselt 2-5 liikmelised meeskonnad. Seejärel anti neile erinevad ülesanded, mille lahendamine nõudis erinevat laadi koostööd, näiteks ühiste moraalsete otsuste tegemist ning piiratud ressursside jagamises kokkuleppele jõudmist.

Uuringu läbiviinud teadlaste üllatuseks ei koosnenud parima tulemuse saavutanud tiimid mitte lihtsalt kõige nutikamatest inimestest, vaid nende ühisosaks oli hoopis kolm järgnevat omadust.

1. Meeskondadel ei olnud ühte liidrit.

Nutikamates tiimides panustasid kõik liikmed diskussiooni enam-vähem võrdselt.

2. Meeskondade liikmed suutsid teiste inimeste tundeid paremini tõlgendada.

Parimate üldtulemustega tiimide liikmed saavutasid ka parimaid individuaalseid tulemusi testis, kus neil oli tarvis piltide abil, mis kujutasid inimese silmi ja neid ümbritsevat näopiirkonda, identifitseerida kompleksseid emotsioone nagu häbi või uudishimu.

3. Meeskondades oli rohkem naisi. Mida rohkem naisi tiimis oli, seda paremini koostöö sujus. Teadlaste sõnul saab seda osaliselt seletada faktiga, et tavaliselt saavutavad naised emotsioonide lugemise testides meestest kõrgemaid tulemusi.

Seega - meeskonna tegi targaks mitte iga liikme individuaalne intelligentsus, vaid nn "kollektiivne intelligents" ehk liikmete koostöövõime ning üksteise emotsioonide, vajaduste ja mõtete analüüsimise oskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles