Venemaa keskpank võib baasintressi taas langetada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin ja Elvira Nabiullina
Vladimir Putin ja Elvira Nabiullina Foto: SCANPIX

Venemaa väljaande sõnul tahab riigi keskpank esimeses kvartalis baasintressi kärpida 2-3 protsendi võrra praeguselt 17 protsendilt.

«Panga esindaja sõnul on põhjus selles, et intressitõusuga ei saavutatud soovitud tulemust,» ütles detsembri lõpus arutelul osalenud allikas, vahendab Business Insider. «See pidi euro ja dollari tõusu peatama, ent seda ei juhtunud. Euro ja dollari kurss kasvas ning inimeste ja ettevõtete reaktsioon oli väga negatiivne.»

Keskpanga juht Elvira Nabiullina sõnas kolmapäeval, et intressi tõstmise esimene ja peamine eesmärk oli inflatsiooni taltsutamine. «Venemaa keskpank on valmis baasintressi alandama, kui on olemas stabiilne trend inflatsiooni ja inflatsiooniootuste alandamise osas,» ütles ta.

Venemaa keskpank tõstis detsembri keskel ootamatult baasintressi 6,5 protsenti võrra 17 protsendini. See pani rubla järsult kukkuma ning tekitas inimestes pessimismi. Ühe pankuri sõnul saabus sellega «Venemaa pangandussüsteemi lõpp». Venemaa rikkaimad kaotasid kolme päevaga 10 miljardit dollarit. Praeguseks pole asjad palju paranenud.

Keskpanga järgmine kohtumine toimub jaanuari eelviimasel päeval.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles