Saudi nõunik: kannatame kaheksa aastat madalat naftahinda kui vaja

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Khuraisi naftaväli Saudi Araabias. Saudid on otsustanud pumbad endise hooga käigus hoida, ükskõik milline nafta hind siis ka parasjagu poleks.
Khuraisi naftaväli Saudi Araabias. Saudid on otsustanud pumbad endise hooga käigus hoida, ükskõik milline nafta hind siis ka parasjagu poleks. Foto: Ali Jarekji / Reuters

Saudi Araabia naftaministri endine vanemnõunik Mohammed al-Sabban ütles BBC-le, et riik võib madalat naftahinda kannatada vähemalt kaheksa aastat.

Al-Sabbani sõnul on Saudi-Araabia poliitika kaitsta kas või madala hinna all kannatades oma turuosa. «Tuleb lasta hindadel minna nii madalale kui saab, selleks et näha marginaalsete tootjate turult lahkumist,» ütles ta.

27 aastat naftaministrit nõustanud ja mullu ameti maja pannud al-Sabban ütles, et Saudi Araabia suured finantsreservid võimaldavad riigil madala naftahinnaga toime tulla. Parasjagu kärbib Saudi Araabia siiski avaliku sektori kulutusi, nende kärbeteta suudaks riik madalat naftahinda al-Sabbani hinnangul vaid neli aastat kannatada.

Pühapäeval teatas saudide naftaminister Ali al-Naimi, et tootmismahtu ei kärbita. «Kui nad tahavad kärpida, siis palun väga,» viitas ta naftatootjate organisatsiooni OPEC mittekuuluvatele riikidele. «Meie ei kavatse kärpida, Saudi Araabia ei kavatse kohe kindlasti kärpida.»

Toornafta barreli hind püsib endiselt alla 50 USA dollari tasemel. Täna pärastlõunal kauples Brenti toornafta 48,47 dollari juures barrelist ja USA toornafta 46,39 dollarit barrelist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles