Gruusia ostis Eesti firmalt 6 miljoni eest relvasimulaatoreid

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahingusimulaatori Alfons 2 esitlemine Kaitseväe Lahingukoolis Meegomäel.
Lahingusimulaatori Alfons 2 esitlemine Kaitseväe Lahingukoolis Meegomäel. Foto: OVE MAIDLA/PM/EMF

Eestlaste firma ELI müüs möödunud aasta Gruusiale 6,2 miljoni krooni eest relvasimulaatoreid.

Osaühing ELI kuulub kahele Eesti ärimehele Tõnu Vaherile ja Toomas Haggile. Ettevõte toodab erinevaid relvasimulaatoreid ning müüb neid edasi politsei- ja kaitsejõududele nii Eestis kui ka mujal.

Möödunud aastal müüs ettevõte oma kaupu 9,8 miljoni krooni eest. Suurem osa - 6,2 miljonit - teeniti müügist Gruusiasse, mille sidemed Eestiga pärast 2008. aasta Venemaa kallaletungi tihedamaks muutunud. Võrdluseks: Eesti käibe osa oli vaid 1,7 miljonit krooni.

«See võib kokkusattumus olla, aga võib-olla ongi nii, et kui majandusel läheb kehvasti, siis sõjaväe kulud kasvavad,» märkis firma juht Tõnu Vaher küsimusele, kuidas saavutati mullune käibekasv ning kasumi kolmekordistamine 1,2 miljonini.

ELI on väike, kuid nähtavasti heade sidemetega ettevõte. Kaupu/teenuseid saadeti/pakuti mullu ka Lõuna-Aafrika Vabariiki, Indiasse ja Kanadasse, kuigi nende käibed jäid 400 000 kroonini. Soome müüdi ligi 900 000 krooni eest.

ELI toodab erinevaid simulaatoreid, alates käsitulirelva simulaatorist kuni tankitõrje simulaatoriteni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles